Att välja bank
Det kan vara svårt att veta vad ens pengar gör på banken. Dina pengar ligger ju inte kvar på ditt bankkonto, utan banker använder sina kunders insättningar för att ge ut lån till privatpersoner, företag och projekt, och de flesta säljer och köper även värdepapper (såsom aktier och fonder).
Många banker ställer krav på att deras arbete tar ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv, både socialt och miljömässigt. Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ som granskar hur hållbart banker investerar och lånar ut pengar. Deras årliga granskning av Svenska banker visar hur(uvida) banker förankrar hållbarhet i sin verksamhet. Deras analys omfattar miljöfrågor som klimatförändringar, biologisk mångfald och olja & gas, men även andra hållbarkettsteman som korruption, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. På Fair Finance Guide kan du läsa mer om de enskilda bankernas hållbarhetsarbete och enkelt jämföra bankerna mot varandra. Du kan även läsa om bankens ställning i olika frågor såsom vapen, korruption, klimatförändringar, djurskydd eller mänskliga rättigheter, och om hur mycket olika banker investerar i fossilbolag.
Vilken typ av bank?
Det finns inte bara många olika banker att välja på, utan även olika typer av banker. I slutet av 2023 fanns det 124 banker etablerade i Sverige, fast ett fåtal storbanker dominerar marknaden. Vilken affärsmodell en bank har påverkar hur de kommer att använda dina pengar. Nedan finner du en kort sammanfattning av några olika typer av banker och hur deras modell kan bidra till att dina pengar ska jobba hållbart.
Affärsbank
- Vanligaste typen av bank – Sveriges största banker är alla affärsbanker.
- Innefattar bolagsformen bankaktiebolag.
- Huvudsyfte är att gå med vinst genom god avkastning till sina aktieägare.
- Kan välja att inte maximera vinsten till varje pris utan endast i den utsträckning som går i linje med värderingar och principer som bolaget beslutat om – exempelvis hållbarhetsriktlinjer.
Sparbank
- Lokala banker som verkar för att främja sparandet.
- Lyder under sparbankslagen vilket innebär att de saknar ägare och liksom stiftelser har så kallade huvudmän som utför överinsyn och utser bankens styrelse.
- Vinsten delas ut i enlighet med de villkor som angivits av de ursprungliga stiftarna, eller återinvesteras i den egna bankrörelsen.
- Ofta går vinsten till att stödja projekt och verksamheter lokalt i det område där banken verkar, vilket kan innebära stöd där sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsaspekter gynnas.
Medlemsbank
- En ekonomisk förening som lyder under medlemsbankslagen och har som ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom bankverksamheten i vilken medlemmarna deltar genom användning av bankens tjänster.
- Tjänsterna kan vara anpassade till att verka för särskilda intressen genom fokus på särskilda områden som pengarna riktas mot , exempelvis hållbara ändamål.
- Sverige har två medlemsbanker: JAK Medlemsbanken och Ekobanken.
Försäkringar
Ytterligare ett område där vi kan använda vår konsumentkraft för att våra pengar ska investeras på ett hållbart sätt är försäkringar. Försäkringar är inte bara en stor utgift för både privatpersoner och företag. Varje år betalas det in miljardbelopp till försäkringsbolag som sedan placerar pengarna i fonder och aktier. De svenska försäkrings- och tjänstepensionsföretagen hade vid slutet av det andra kvartalet 2024 finansiella tillgångar på cirka 7 547 miljarder kronor. Inte sällan investeras dessa pengar i branscher som är miljömässigt ohållbara. Det finns också etiska aspekter kring social och ekonomisk hållbarhet att ta hänsyn till. Våra försäkringspremier kan riskera att hamna i vapenindustrin eller kärnvapenproduktion.
Försäkringsbolagen är också konsumenter vid skadereglering där tjänster och produkter köps upp. Här gäller det främst att se till att de produkter som används vid lagning och ersättning är miljömässigt hållbara. Återbruk av delar och material är till exempel ett sätt att spara energi och naturresurser.
Märkningar som kan underlätta
Du som konsument kan titta efter märkningen Bra miljöval. Det finns dock i dagsläget få försäkringar för bostäder och bilar som är märkta med Bra Miljöval. Om inte ditt försäkringsbolag finns med, ställ gärna frågor om deras ställning och försöka påverka dem för att eventuellt uppfylla kraven. De krav som ställs på försäkringsbolaget för att få märkningen Bra Miljöval för t.ex. hem- och villaförsäkring är:
- Bolaget agerar miljömedvetet i upphandling och drift.
- Anställda inom bolaget har goda miljökunskaper och agerar för att minska bolagets miljöpåverkan.
- Att bolaget kan visa att skador regleras på sätt som utgår ifrån högt ställda krav på miljöhänsyn.
- Bolaget redovisar hur försäkringskapitalet placeras, med syftet att verka med hög grad av miljöhänsyn.
- Bolaget hjälper försäkringskunderna till mer miljöanpassning i sin vardag.
Vill du veta mer?
Konsumenterna har gjort en jämförelse av hur olika försäkringsbolag som erbjuder boendeförsäkringar och bilförsäkringar arbetar med hållbarhet.
Eftersom flera svenska banker säljer också försäkringar, kan man använda Fair Finance Guide även för att granska relevanta bolag utifrån hållbarhetskriterier.
Källor:
Sveriges riksbank Banksystemet
Svenska bankföreningen Bankernas funktion
Sveriges riksdag Sparbankslag (1987:619), Lag om medlemsbanker (1995:1570)
Fair Finance Guide Årlig granskning av svenska banker ur hållbarhetsperspektiv
Svensk försäkring Försäkrings- och tjänstepensionsföretagens placeringstillgångar
Sveriges Natur Grön Guide: Försäkra dig grönt
Bra Miljöval Försäkringar
Konsumenterna Hållbara försäkringar
Sidan uppdaterades 2025.