CIR:KU:LENT LOGIN

ÅTERVINNING & AVFALL

Under 2020 så behandlades drygt 4,8 miljoner ton avfall från hushållen i Sverige, detta motsvarar hela 466 kilo sopor per person. För ett hushåll på fem är det över 2 ton sopor. Det är riktigt stora mängder och dessa förväntas bara att öka – sopor och bristen på förmåga att hantera dem håller på att bli ett oöverkomligt globalt problem. Enligt FN kommer det till exempel att finnas mer plast än fisk i marina miljöer år 2050 om nedskräpningen fortsätter. Det är därför viktigt att vi gör medvetna och hållbara val gällande vårt avfall.

 

Sopor bortom gränser
  • Under 2017 exporterade EU-länder tre miljoner ton plastavfall till länder utanför Europa. Det är främst människor i fattiga länder som påverkas mest av ohållbar sophantering. Där är det vanligt med stora soptippar eller att skräpet bränns upp i naturen, vilket är en risk både för människan, närmiljön och klimatet.
  • I december 2019 trädde ett förbud i kraft som hindrar export av farligt avfall från OECD-länder och EU-länder till länder som ej är medlemmar av OECD eller EU. I praktiken innebär det att exporten mellan rika och fattiga länder begränsas.
Plast

Plast är ett fantastiskt material på många sätt. Det är billigt att tillverka, vilket har inneburit att det t.ex. gjort sjukvården mycket enklare på många sätt – man slipper desinficera allt och kan i stället använda engångsartiklar. Man kan anpassa plasttillverkningen och dess beståndsdelar för att få just de egenskaper man vill – genomskinligt, färgat, mjukt, hårt, stretchigt, och dessutom håller plast otroligt bra. Kanske lite för bra?

Den plast som hamnar i naturen bryts knappt ner, utan finfördelas ofta till mindre delar. Många djur tror att det är mat och äter det – dels fyller det upp deras magsäckar, men det finns också ämnen i plasten som kan vara giftiga, som läcker ut i kroppen. Plasten bryts så småningom ner till små små partiklar – mikroplaster. Dem får både vi och djuren i oss medvetet eller inte. 40% av all plast som hamnar i haven kommer från förpackningar och mer än en miljon plastpåsar används i världen varje minut. I Sverige är vi bra på att återvinna jämfört med andra länder, men trots det hamnar massvis med plast i naturen. Håll Sverige Rent har anordnat skräprensningshelger i Sverige. Det brukar bli flera båtlaster fulla på bara ett par dagar.

  • Sluta köpa flaskvatten. Sverige har bra kranvatten. Investera i en hållbar flaska av rostfritt stål – så gör du både miljön och din egen hälsa en tjänst. Detsamma gäller kaffet on-the-go – ta med dig eget i stället i din egna återanvändbara kaffemugg/termos. Läs mer om vatten.
  • Minska plasten genom att försöka köpa förpackningsfritt. I Malmö finns en förpackningsfri butik som heter GRAM. Det finns liknande butiker runt om i landet där man kan köpa vanliga torrvaror i lösvikt.
  • Tacka nej till plastpåsar och återanvänd dem du har. Ta med tygpåsar när du går och handlar. Det finns nu också återanvändbara frukt-och-grönt-påsar att köpa. Man kan också sy sina egna av gamla genomskinliga gardiner!
  • Återvinn alltid den plast du inte längre kan använda.
  • Läs mer om plastinpackad ekologisk mat här.

 

Tips på medveten återvinning & avfallshantering
  • Reparera, byt och köp second hand. Undvik slit-och-släng kulturen och vårda om det du har.
  • Undvik engångsartiklar, speciellt de i plast.
  • Skaffa kompost och/eller matavfallspåsar, finns det inte i din kommun/byggnad prata med ansvarig om det kan inrättas.
  • Köp förpackningsfritt, undvik att packa frukt och grönt i plast.
  • Minska matsvinnet, läs mer om matsvinn här.
  • Undvik billig elektronik, den innehåller ofta hälsofarliga kemikalier och går snabbt sönder.
  • Återvinn och skänk det du inte längre vill ha, på många återvinningscentraler finns idag ett rum där en både kan reparera och/eller lämna vidare möbler och prylar.
  • Källsortera rätt. Läs hur här
  • Minska på skräpet! Få tips här

 

 

Sidan uppdaterad 2021.

 

Källor

SOPOR.NU Fakta om sopor, hur man sorterar rätt och hur man kan minska sitt avfall.

SOPOR.NU – Statistik på hur mycket vi slänger och återvinner i Sverige.

SCB Sveriges miljöavfall i siffror

ORGANISATIONEN PLASTIC OCEANS

VÄGLEDNING FÖR ATT MINSKA MATAVFALL – NATURVÅRDSVERKET

NATURVÅRDSVERKETS BROSCHYR OM MATAVFALL 2016

NATURVÅRDSVERKET – plast.

STOPPA MATSVINNET En kampanj på initiativ av Naturvårdverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket.

VAD BETYDER DATUMMÄRKNINGEN?

AVFALL SVERIGE – Exportförbud stor miljöframgång.

APOTEKET – Lämna in överblivna mediciner och läkemedel.

FTI – Förpacknings- och tidningsinsamlingens källsorteringsguide.

SVOA – Stockholm vatten och avfalls guide om hur det ska sorteras på återvinningscentralerna.