Karlstads gröna oas, Mariebergsskogen, har fått en egen festival sedan ett par år. Visst miljötänk har varit med från början, med speciella sopsorteringstält och miljömärkt el, men festivalen har ändå långt kvar innan vi kan sortera denna festival under kategorin ekoreko tyvärr.

Exempelvis saknas policys kring ekologiska eller vegetariska/veganska alternativ hos de som säljer mat eller saker såsom mobilskal och annat. Det obligatoriska öltältet har inte ett enda ekologiskt öl eller vin att beställa. De som representerar organisationer och förbund i husvagnar och tält har i många fall giveaways – Universitetet delar ut vattenflaskor som inte hinner vandra många meter innan de hamnar på marken, i soporna eller i bästa fall återvinningstältet. Festivalen har även en egen webshop med tröjor mm. varav endast en vara, tygkassen, är bra miljöval.

Något som är bra är att festivalen har tänkt på de yngre, vilket är passande då Mariebergsskogen i vanliga fall är Karlstads största lekplats och gröna lunga för barnen. Det finns även ett riktigt bra initiativ som heter “blås grönt” där ungdomar belönas för att de inte dricker alkohol och där ansvariga på festivalen rapporterar via sms till oroliga vuxna då ungdomarna checkar in.

Vad tycker då vi på ekoguiden Karlstad att PIP2015 borde tänka på för att kvala in bland den nya tidens ekoreko festivaler?

En sopsortering som verkligen fungerar med fler sopsorteringstält och informatörer vore önskvärt – nu såg vi folk med stora plastpåsar som samlade ihop det mesta i vad som en skulle tro blir allmänt brännbart hushållsavfall. Det är fortfarande olagligt att skräpa ner – men det tycks inte hjälpa så värst – däremot kan nog ekonomiska morötter såsom pant på glas, plastbestick och annat som annars hamnar på marken, ge effekt i form av en mer städad festival, något som vi kan se sker på andra festivaler!

En policy kring ekorekotänk hos handlare och matförsäljare skulle inte skada ihop med ett förbud av giveaways. Färre produkter i webshoppen men med större ekorekotänk skulle både ge mer cred åt PIP samtidigt som det går ut mindre gifter från kläd och tygindustrin.

Det finns som sagt en hel del kvar att göra men PIP har alla förutsättningar att bli mer hållbara så småningom om de tittar sig omkring och tar lärdom av de festivaler som lyckats en långt längre bit på vägen.

 

Text: Ulrika Freya Neldorin
9 juli 2014
Tags: