Ekoguidens recensenter är flitiga festivalbesökare och berättar gärna om hur man hanterat frågor som rör miljö och etik. Ekoguidens Henrik Westregård har hängt på Stockholmsfestivalen Popaganda under ett par fina sensommardagar och berättar här om sitt festivalbesök.

Mindre än två veckor innan Eriksdalsbadets portar öppnades blev det offentliggjort att Popaganda blivit miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas. Det innebär kort och gott att man ska efterleva ett minimikrav på hur man kan påverka, sätta upp en struktur för hur det organiseras samt att minst 75 % av de praktiska miljöåtgärderna ska uppfyllas. Popaganda har jobbat med dessa frågor under flera år men vill nu “ligga i framkant vad gäller miljöarbete bland evenemang i Sverige och ser det som en enormt viktig fråga”. Ett kort men konkret miljömanifest kan hittas på deras hemsida.

På förhand kontaktades samtliga artister, genom presskontakter, Facebook och Twitter. 18 nej. Om miljö anses töntigt, artister för coola eller om jag var ute för sent förblir en obesvarad fråga. Jag mötte upp miljörevisorn Annika Johansson från Miljöstegen som varit med under hela certifieringsprocessen. Tillsammans med Lugers Helena Filipsson och John Kåberg, ansvarig för festivalens avfallshantering, vandrade vi runt på hela området för att titta på hur man valt att ta ansvar. Det första vi möts av är ett kampanjandes dryckesföretag som delar ut kolsyrat flaskvatten, jag ryser och går vidare.

 

Goda tvättråd är inte alltid dyra

Killen i försäljningstältet har ingen aning om produktionen bakom kläderna men det visar sig att allt, inklusive funktionärernas tröjor, är miljöcertifierade. Hittar sedan den trevligt utformade skylten som informerar och även inkluderar tvättråd, men det hade kunnat visas tydligare. Klädesföretaget Monki är på plats i fjortishörnan och deras representant berättar gärna om att all rekvisita ska återanvändas till andra evenemang. Vi gillar även att man bjuds in till att hänga med organisationerna Pantamera, Klimatvågen, Popkollo med flera, en möjlighet att skapa opinion och förändring bland unga människor.

Häng hos Pantamera

De två återvinningsstationerna innefattar alla relevanta avfallsslag och är tydligt skyltade. Eftersom tömning inte kommer att ske förrän efter helgen pratar vi om problematiken kring vad som händer när behållarna blir fyllda och det är så klart ett dilemma, men blir också en erfarenhet att ta med sig till nästa år.

 

Ordentlig sopsorteringsstation på området

Det är upplyftande att Popaganda varit aktiva med valen av matställen och det finns många goda vegetariska och ekologiska alternativ. Ben & Jerry’s är välkända för sin Fairtrademärkta glass, hos Daniels kioskmat hittar vi smaskiga tofu & chips och Noels serverar falafel gjord på ekologiska kikärter. Det enda kaffestället på plats är Löfbergs Lila och de berättar stolt att både kaffe, socker och mjölk är miljömärkt, dock inte kakorna. Pressektionen är något av en besvikelse i utbudet, men de stora bovarna banan, mjölk och kaffe är glädjande nog eko-reko. Popaganda-John berättar att alla funktionärer får miljömärkt så långt det går och visar stolt kylen med godkänd mjölk och senap. Käket serveras i Eriksdalsbadets lokaler och utan att jag får ett svar misstänker jag att detta är något som fallit mellan stolarna.

Vi pratar med samtliga matställen om deras val av mat, dryck, rengöringsmedel och hur de miljöinformerar sina gäster. Vår miljörevisor Annika är hård men rättvis och vill gärna att skyltningen är tydlig med vad som är ekologiskt och/eller Fairtrademärkt. Alla har fått jobba fram ett dokument med sina egna initiativ i förväg, men det uppenbaras att vissa fått ta del av informationen för sent. Att få fram bra och prisvärda ekovaror tar ofta längre tid och därför har vissa maträtter blivit lidande.

Allt utom humlen i ölet på PET av märket Norrlands Guld är eko, och får således ingen märkning. Det är enligt Helena inte helt enkelt att besluta om en egen produktion då man både riskerar att flaskorna tar slut innan festivalen är över och att sitta kvar med ett större antal osålda enheter. Jag tipsar om att gå ihop med föredömliga Way Out West till nästa gång, något som borde vara relativt enkelt då Luger står bakom båda festivalerna.

Jag vandrar lite smått berusad längs Eriksdalsbadets uppförsbacke mot Skanstulls t-bana. Vet inte om mitt leende på läpparna beror på Veronica Maggios fina avslutningsakt, sommarflörten eller att den festival som jag gillar så mycket har bestämt sig för att göra skillnad. Det finns ett par skavanker, barnsjukdomar och lärdomar men vad gör det? Popaganda är en festival som bryr sig och det kommer att visa sig nästa, nästnästa, och nästnästnästa år.

 

Text: Henrik Westregård
Foto: Henrik Westregård
8 september 2014
STÖD OSS
Tags: