Medveten Konsumtion arbetar inte bara med att hjälpa privata och offentliga konsumenter i omställningen till en smartare värld, vi arbetar även med olika typer av påverkansarbete. Detta arbete kräver mycket resurser, och effekten ofta blir större om vi är många som står bakom samma budskap. Därför gör vi detta ofta tillsammans med andra organisationer och aktörer i samhället i olika projekt. Ofta tar arbetet lång tid och har många processer, men som ger långsiktiga och positiva resultat för vårt arbete för en hållbarare värld. Tillsammans kan vi göra skillnad!
Medveten Konsumtion lanserade 2025 ett intressepolitiskt program som innehåller 13 konkreta förslag för att främja en hållbar och cirkulär ekonomi. Programmet riktar sig till politiker och beslutsfattare och syftar till att skapa en samhällsutveckling där det blir både enklare och mer ekonomiskt fördelaktigt att leva hållbart. Förslagen fokuserar på att göra det lättare att laga, köpa second hand eller hyra istället för att köpa nytt, samt att skapa incitament som uppmuntrar till hållbara val och minskad klimatpåverkan. Som en del av vårt påverkansarbete ser vi till att dessa idéer når politiska beslutsfattare och andra viktiga aktörer, och vi vill vara en stark röst för de förändringar som krävs för att uppnå en hållbar framtid. Detta arbete är en del av vår vision om en cirkulär ekonomi och vi uppmanar fler att engagera sig i vårt arbete för en mer hållbar värld.
Vårt påverkansarbete består även av att vi agerar remissinstans till regeringen i frågor kring hållbar konsumtion. Vi är en stående inbjuden gäst till delegationen som förhandlar i FN:s klimatkonferenser. Där ger vi input och råd i de frågor vi representerar. Andra exempel är olika SIS-grupper vi medverkat i, såsom hållbara textilier.
Du kan även läsa mer om KLIMATRÖRELSENS CHECKLISTA och KLIMATMÅLSINITIATIVET. Sverige har de senaste decennierna minskat utsläppen av växthusgaser på hemmaplan. Samtidigt har utsläppen som sker i andra länder till följd av svensk konsumtion ökat kraftigt, de är nu större än utsläppen som sker i Sverige. Trots det saknas officiella mål om att minska dessa utsläpp från vår konsumtion. Detta behöver förändras. Därför har 22 svenska aktörer, inklusive Medveten Konsumtion, gått samman i ett gemensamt ställningstagande. Detta ledde till att regeringen i oktober 2020 PUBLICERADE ETT DIREKTIV till Miljömålsberednigen som fått i uppdrag att ta fram en strategi för minskad klimatpåverkan från konsumtionsutsläpp och ska bereda frågan om mål.