Så närmar det sig storhelg igen. Dags att njuta av god mat, pyssel och familjetid. Se till att göra medvetna val till årets påskhögtid. Det vinner både du själv, samt djur och natur på.

Här har vi samlat en liten guide till hur du kan göra firandet mer hållbart i år. Påskris, pyssel, mat och presenter är saker vi kanske inte vill vara utan i vårt firande, men det finns sätt att konsumera mera medvetet på. Ingen kan göra allting, men alla kan göra något. Byt ut ett par små vanor och vips så har du också bidragit till en friskare planet. De bästa tipsen för i år är definitivt att återanvända, återbruka och lägga mer tid på att vara tillsammans.

Påskriset

Nästan alla påskfjädrar som säljs i butikerna kommer från djur, de produceras heller inte i Sverige. Välj därför hellre ett annat alternativ att pynta påskriset med. Lika enkelt, lika färgglatt. Det finns många exempel där man använt sig av silkespapper, papper, tygremsor, garn eller varför inte lite blommor att blanda in bland kvistarna. Endast fantasin sätter gränser.

Det finns ingen anledning att gå och köpa ägg att hänga i påskriset när det är så enkelt att göra själv. Att blåsa ur gamla äggskal är en klassiker, då kan du också passa på att baka något gott. Två flugor i en smäll helt enkelt. I år tipsar många på hur du kan färga äggen helt naturligt. Koka upp vatten med till exempel kaffe, blåbär, lök, rödbeta, rödkål eller gurkmeja. Använd en gammal nylonstrumpa för att doppa äggen i färgen.

Det känns enkelt att köpa ett färdigt påskris i butiken eller på stan men detta året plockade jag blandade kvistar på marken under en promenad. I Sverige har de flesta av oss tillgång till natur och parker oavsett var vi bor. Förutom mitt fina naturliga påskris fick jag en lång stund av frisk luft på köpet.

Påskpyssel, pynt och dekorationer

Återanvänd och återanvänd. Toarullar och äggkartonger, tyger och gamla pappersrester. På nätet finns mängder med inspiration. Pyssel är dessutom en perfekt anledning att sitta ner tillsammans med hela familjen. Inte heller här finns det anledning att köpa nytt. Loppisar och second hand butiker kryllar av festligt påskpynt och bordsdekorationer. Eller så har garanterat föräldrar eller far-morföräldrar en låda på vinden. Extra roligt är det ju förstås när de sparat påskpynt som man själv gjort i skolan.

Påskmaten

Matsvinn är ett ord vi blivit väl bekanta med den senaste tiden. Planera dina inköp och köp inte för mycket. Se till att ta hand om rester genom att göra en plockmåltid eller frysa in. Ge dig tid att baka på rester av spannmål och frukt, tänk på att det mesta går att använda även om bäst före datum är passerat.

Prova något nytt vegatariskt på påskbuffén i år. Fundera på om du kan byta ut någon vara till ekologisk och/eller lokalt alternativ. Min mamma kom med ett annorlunda spartips i år. Hon insåg att hon ännu hade julmust i kylen och bestämde sig för att göra egna etiketter som säger påskmust istället. Snacka om att ta tillvara på det man redan har hemma.

Påskpresenter

Att ge bort påskägg är såklart en klassiker, men de behöver definitivt inte vara nya. Om du inte har sparat påskägg från tidigare år så passa på att göra det i år, då har du redan gjort en insats inför nästa år. Annars köpes påskägg också enkelt på loppisar och second hand. Varför inte göra hemlagat godis i år? Tänk på att innehållet i äggen inte heller måste vara ätbart.

Ge barnen istället något de kan leka eller pyssla med en längre stund. Vill man ändå ge lite godsaker så är våra butiker idag välfyllda med både ekologiskt, vegetariskt och fairtrade märkt godis. En av de finaste presenterna är en aktivitet man gör tillsammans, kanske en skattjakt med påsktema.

Slow Påsk

Stressa mindre. Allt behöver inte vara perfekt. Det viktigaste är att du gör det som får dig att må bra. När vi är i balans tenderar vi att göra mer medvetna val helt automatiskt. Ett hett tips detta året är att lägga mindre tid med mobilen och på sociala medier. Om du vill publicera bilder kan du lika gärna göra det efter helgen som under. Kom ihåg att en ”like” aldrig kan ersätta en verklig kram från någon som står dig nära.

Författare: Veronica Charlott Nilsson, redaktör Ekoguiden Malmö, föreningen Medveten Konsumtion

Tags: