Vi handlar 50 procent mer kläder idag än vi gjorde för tio år sedan. Varje år handlar vi 15 kilo textilier per person, varav 3 kilo går till återanvändning och 8 kilo hamnar i soppåsen.

De flesta plagg som Myrorna får in är handlade på de största kedjorna de senaste åren. Enligt Emma Enebog, som talade om textilier på Konsumentföreningen Stockholms seminarium under Almedalsveckan, tar det fyra veckor från att en ny kollektion släpps till att plaggen hamnar på Myrorna.

Produktionen av kläder kräver stora mängder av vatten, kemikalier och energi. Det krävs minst 350 liter vatten och cirka ett kilo kemikalier för att bereda ett kilo textil. Många fabriker saknar helt avloppsrening vilket betyder att miljögifterna går rakt ut i mark och vattendrag (Källa: Naturskyddsföreningen).

Enligt Sara Winroth, Miljöchef och CSR-ansvarig på Lindex, har konsumenterna en stor roll när det kommer till att bestämma hur modebranschen kommer att se ut framöver.

Tips till konsumenter som vill påverka:
– Köp kvalitet och tidlösa plagg som håller länge.
– Köp second handkläder eller kläder av återvunnet material
– Köp kläder av ekohampa, linne, tencel eller ekobomull.

Med hjälp av Medveten Konsumtions  Ekoguide kan du hitta sjyssta second handbutiker nära dig, för unika plagg och mindre miljöbelastning >>

 

STÖD OSS
Tags: