I onsdags var vi på besök på Stockholms stads kemikaliecentrum där vi träffade Maria Azzopardi och Jenny Fäldt. De är anställda som experter till Stockholms stads Kemikaliecentrum för att jobba utifrån den Kemikalieplan som antogs i juni i år.

I planen formuleras en vision för stadens kemikaliearbete: Giftfritt Stockholm 2030. Det som ska uppnås är en giftfri livsmiljö för stadens invånare och för att komma dit behövs det arbetsinsatser som kräver både engagemang och resurser.

Fokus i kemikalieplanen är barn eftersom de är mer känsliga, de har outvecklade system eller system under utveckling. Barn äter, dricker och andas mer per kilo kroppsvikt. De har ett beteende som gör att de exponeras mer för kemikalier, till exempel när de kryper på golv eller slickar på händer. Om hormonsystemet blir påverkat utav något av de här ämnena så finns det en större risk att det blir en effekt som är permanent.

Vad kan vi som konsumenter göra för att minska risken för kontakt med farliga kemikalier? 

J: Man kan börja undersöka vad man har hemma. Vad man har för typer av material vad det gäller elektronik, man kanske har onödig elektronik som man lika gärna kan slänga eller göra sig av med.  Titta i barnens rum, vad som finns där.

Jag tror att man ska först och främst börja känna, klämma och lukta. Det som luktar konstigt det ska man helst göra sig av med och det som känns lite kladdigt, plastmaterial framförallt, det kan man också göra sig av med.

M: Köpa ekologisk mat, köpa miljömärkt. Att välja ekologisk mat innebär ju att man får i sig mindre bekämpningsmedelsrester och det är också en solidaritetshandling i att skydda de som producerar vår mat.

Vilket ämnen skulle ni välja att fokusera på, till att börja med?

J: Jag tror att man ska börja med det som är enklast först så att det inte blir övermäktigt. Det kan ju bli en hel del konflikter om man helt plötsligt ska plocka bort en massa leksaker som barn inte får leka med.

Då får man hitta på något istället som gör att man kan ta bort dem. Jag iscensatte en ceremoni när vi skulle slänga bort alla mylittlepony. Då hade vi en liten begravningsceremoni hemma i vardagsrummet där vi fotade och vi hade plockat lite blommor. Det blev en bra stund och jag kunde förklara för min yngsta dotter som var 5 då, och hon accepterade det.

M: Något som är enkelt är att skydda sig från är allergiframkallande ämnen. Genom att köpa doftfria produkter när det kommer till rengöringsmedel och hudvårdsprodukter så undviker man enkelt dessa ämnen. Man får vara lite observant som konsument, doftämnen, exempelvis parfym eller eteriska oljor, kan finnas i andra varor också där det inte är lika uppenbart som exempelvis doftljus.

Just nu har vi tema: barnkläder. Har ni några bra och användbara tips som kan vara värda att tänka på?

M: Som konsument kan man skydda sig genom, dels att köpa begagnat. Det är bra att fråga företagen som man handlar hos. Precis som ni jobbar för: att vara en medveten konsument. Då kan man få reda på mycket.  Det är bra att köpa miljömärkt eller certifierat, det finns många märkningar på textilområdet.

J: Ja och även fast de inte har någon märkning så kan de ha ett gediget miljöarbete med farliga ämnen ändå. Framförallt de stora märkena.

Finns det BPA – fria nappflaskor i plast? De flaskor som är BPA-fria innehåler dom istället Bisphenol-s?

J: Det är både ja och nej på den frågan. Bisphenol-S har inte undersökts tillräckligt för att vara säker. Däremot vet man att den är mycket mer stabil mot värme och olika ph-värden.

Men glas är ändå att föredra.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

M: ”Hur gör du hemma?”

Hur gör ni hemma då, lever ni som ni lär?

M: Ja i stor utsträckning tycker jag det. Jag försöker ha en pragmatisk syn på det hela, det är inte alltid livet går ihop med de ambitioner man har men man gör så gott man kan.

Jenny Fäldt har jobbat på Kemikaliecentrum sedan den 1 september i år. Tidigare har hon jobbat som miljökonsult med byggnadsmaterial som huvudområde. Hon har också jobbat som forskare inom organisk analytisk kemi.

Maria Azzopardi började också jobba på Kemikaliecentrum den 1 september i år. I botten är hon kemiingenjör och ekotoxikolog. Hon har jobbat med miljökrav i upphandlingar, tagit fram kravförslag på konkurrensverket (tidigare miljöstyrningsrådet) och jobbat med kemikaliefrågor inom landstingsvärlden.

Mer info hittar ni på Kemikaliecentrums hemsida

För mer information om miljömärkningar och certifieringar klicka här

Tags: