Om oss

Föreningen Medveten Konsumtion i Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, som har sitt säte i Stockholm men är verksam över hela Sverige.

  • Medveten Konsumtion är en demokratiskt uppbyggd organisation där medlemmarna tillsammans bestämmer riktlinjer och mål vid det årligen återkommande årsmötet. Samtliga medlemmar har rösträtt på årsmötet.
  • Föreningens styrelse är därefter ansvarig för att verksamheten under året genomförs enligt vad medlemmarna bestämt på årsmötet.
  • Organisationsnumret för föreningen är 802440-6186.

Föreningen Medveten Konsumtion finns till för dig som konsument, för att hjälpa dig navigera den svårframkomliga djungeln som är “hållbar konsumtion”. Vi arbetar utan pekpinnar och brukar säga att man ska eftersträva reflektion, snarare än perfektion. Vi erbjuder inspiration i våra UTBILDNINGAR och FÖRELÄSNINGAR för att ge dig verktyg, inte dåligt samvete. Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld – en värld av cirkulenter. Vi tror på att att skapa förändring genom konsumentkraft och vill inspirera konsumenter att reflektera och agera på ett mer hållbart sätt i enlighet med de GLOBALA MÅLEN och SVERIGES MILJÖMÅL.

 

Vi är en liten förening som arbetar med de stora frågorna

Vårt syfte är att skapa medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld, och vår vision är en värld av CIRKULENTER. Hos oss kan du få inspiration och utbildning om hur du som konsument i din vardag, på din arbetsplats eller ditt företag kan göra mer hållbara och medvetna val genom enkla råd och tips.

 

Vi är inte emot konsumtion

Det är en naturlig del av livet att vi måste äta, transportera oss till och från jobbet, köpa nya skor när de gamla är otjänliga osv. Det vi försöker göra något åt är överkonsumtionen, som idag tyvärr är utbredd i Sverige då en svensk i snitt konsumerar som om vi hade 4,2 planeter. Detta försöker vi åtgärda genom olika KAMPANJER, INITIATIV och påverkan för att fler konsumenter ska förstå hur ens val påverkar miljö, hälsa och global rättvisa.

Forskningen visar att många vill konsumera mer hållbart, men ofta inte vet hur – det vet vi! Du kan boka oss för en FÖRELÄSNING, ta del av våra RÅD & TIPS här på hemsidan eller använd våra gratistjänster – EKOGUIDEN för att hitta schyssta eko-reko ställen i din stad och CIRKULÄRA LISTAN för att hitta företag som erbjuder cirkulära produkter och tjänster. Vi arbetar utan pekpinnar och brukar säga att man ska eftersträva reflektion snarare än perfektion. Vi erbjuder inspiration när vi föreläser och håller workshops för att ge dig verktygen, inte dåligt samvete.

Vår vision: En värld av cirkulenter.

Föreningen Medveten Konsumtion strävar mot en cirkulär planet. Det vill säga en värld som bygger på cirkulär ekonomi och där konsumenter är cirkulenter*. Där cirkulenters efterfrågan styr utbudet. Där det är ett självklart val och en självklar livsstil att vara cirkulent. Som cirkulent tar du ansvar för en hållbar utveckling genom en medveten livsstil. Du ser dig som en användare istället för en ägare. På så sätt kan fler leva bättre på planetens resurser. Att vara cirkulent är både enkelt och attraktivt.

Vi vill se Sverige som ett föregångsland inom medveten konsumtion. I ett längre perspektiv önskar vi en värld där alla människor har kunskap om vad som krävs för en hållbar tillväxt. Vår kompass är en frisk planet. Vi vill, med vårt cirkulentperspektiv, vara medskapare till en cirkulär värld.

Vi vill att människor ska ha tillgång till rätt verktyg och kunskap utifrån hänsyn till miljöhälsa och global rättvisa. Detta beskrivs i globala mål nummer 12 i Agenda 2030 med: ”att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen”.

 

“Vi skapar medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld”

Föreningen Medveten Konsumtion vill vara en del av lösningen för en hållbar värld. Normen i dagens samhälle är ohållbar konsumtion. Genom vår kunskapsfördjupning om konsumtionens villkor och effekt på miljön, klimatet och människors hälsa och rättvisa vill vi att det ska bli enklare att göra medvetna val. Med ett regenerativt förhållningssätt vill vi etablera cirkulära beteenden. Genom konsumtions- och beteendeforskningen ger vi konkret information som inspirerar och bidrar till reflektion och genomtänkta konsumtionsbeslut. Vi arbetar för att fler blir en del av lösningen – förverkligad konsumentkraft. För det är tillsammans vi kan påverka och skapa förändring.

Vi tänker globalt men agerar lokalt i linje med att konsumtionen har en stark koppling till hållbar tillväxt. Vi är vägledande och drivande för hållbar konsumtion i paradigmskiftet mot en smartare värld.

Vill du engagera dig?

Genom oss kan du få ökade kunskaper om konsumtionens påverkan på miljö, hälsa och global rättvisa. Vår hemsida erbjuder RÅD & TIPS om hur du kan tänka kring din vardagskonsumtion för att göra skillnad, och en jämförande guide till de MÄRKNINGAR du hittar i butiken. För att verkligen kunna ändra din konsumtion i praktiken har vi även gratisverktyg – en nätbaserad EKOGUIDE och vår CIRKULÄRA LISTA. Genom Ekoguiden kan du hitta butiker, restauranger och kaféer med grön och/eller rättvis profil i din stad. Cirkulära Listan erbjuder dig tillgång till cirkulära företag i Sverige.

Genom oss kan man också engagera sig lokalt för globala miljöfrågor och hållbar konsumtion och bidra till en mer hållbar framtid genom volontärarbete, praktik, examensprojekt, våra olika projekt, eller EKOGUIDEN. Läs mer HÄR. Genom att bli MEDLEM kan du också på ett enkelt sätt visa att du gillar det vi gör.

 

Medveten Konsumtion i media

Föreningen verkar för att sprida information om medveten konsumtion i medier och vi har tidigare bl.a haft ett flerårigt samarbete med tågtidningen Kupé – Sveriges mest lästa magasin där vi gett hållbarhetstips till den enskilde konsumenten. Vi ger även kontinuerligt uttalanden och tips till konsumenter i rikstäckande och lokala medier. Nedan kan du se ett av våra framträdanden i TV4 Nyhetsmorgon. Välkommen att KONTAKTA OSS om du har några frågor eller funderingar, vi hjälper gärna till! Är du journalist kan vi erbjuda ett stort nätverk av kompetenta experter – privatpersoner likväl som yrkesutövare – inom flera hållbarhetsområden som vi gärna sammankopplar dig med.