Elcykel – bov eller hjälte?

Elcyklar har börjat bli på modet igen. Den här gången lanseras de med miljön som främsta försäljningsargument. I en reklamfilm beskrivs de som cykeln för miljöhjältar som är lite bekväma av sig. Och visst känns det till en början som en självklarhet att elcyklar måste vara bra för miljön. För man ser ju framför sig hur allt fler bilister börjar elcykla istället för att sitta i bilköer och spy ut avgaser.

Men så tänker man kanske ett varv till. Vänta nu … vad kommer elcykeln i första hand att ersätta?

Att få bilåkare att gå över till elcyklar kan man nog glömma direkt. Det är inte samma typ av beteende. Om man är van att sätta sig i sin egen lilla bilbubbla varje morgon så kommer man knappast att vilja byta den bekvämligheten mot en cykel, även om man skulle slippa trampa i uppförsbackarna. Motorcyklister kan nog inte heller omvändas så lätt. Dom kör inte bara för bekvämlighetens skull, utan här handlar det till väldigt stor del om känslan. En elcykel blir liksom inte riktigt samma grej.

Så långt tror jag de flesta kan hålla med.

Kan man däremot locka vissa moppe- eller vespaåkare att gå över till elcykel så är det ju positivt. Och det kan nog vara fullt möjligt. Men samtidigt är dom nog så få, i relation till vanliga cyklister, att den positiva effekten av antal moppe-åkare som går över till elcykel blir klart mindre än den negativa effekten av antal vanliga cyklister som går över till elcykel. Det sistnämnda ger ju en ökad elförbrukning i samhället och det är ju inte alls bra för miljön.

Det finns därför all anledning att vara skeptisk till elcykeln, i alla fall ur ett miljöperspektiv. Från Kina rapporteras det glatt att man beräknar sälja 100 miljoner elcyklar och man lanserar nyheten som att det ju är jättebra att 100 miljoner har köpt elcykel istället för bil. Men är det verkligen nån som tror att en vanlig genomsnittskines köper elcykel istället för bil av miljöskäl? Är det inte troligare att de som nu köper elcyklar är det som inte har råd med bil och då köper vad de anser vara det näst bästa ur bekvämlighetssynpunkt? Dvs en elcykel. Alltså slänger de sin vanliga cykel, som de tidigare tagit sig på fram på varje dag.

Elcyklar kan vara en ny miljöhjälte, men de skulle lika gärna kunna vara en av de största miljöbovarna som dykt upp på mycket länge.

Det är inte självklart vilket, men det tål att funderas på.

Tags: