Rätten att INTE äga

Den 20-21 februari anordnar Föreningen Medveten Konsumtion ett Klädbiblitotek på Kulturhuset i Stockholm. Idén kommer från en grupp tjejer som går under namnet Kreativet och konceptet kallar dom för Lånegarderoben.

Att låna saker istället för att äga tror vi är framtidens melodi. Den mest uppenbara fördelen är förstås att det är bättre för miljön om flera personer kan dela på samma vara innan den förpassas till historien. Det här har man ju i och för sig kunnat göra sen länge tillbaks genom att handla secondhand. Men tyvärr består secondhand till stor del av rätt omoderna och utslitna saker som de flesta konsumenter inte är intresserade av. Därför kan marknaden för secondhand inte växa hur mycket som helst.

Konceptet med Lånegarderoben går att genomföra även med senaste mode. Butiken kan ju köpa in nyproducerade kläder precis som vilken butik som helst, men istället för att sälja plagget för t ex 1.000 kr så hyr man ut det 10 gånger för 100 kr. Intäkten blir då samma för butiken, men det blir billigare för konsumenten. Samtidigt som miljön blir lite gladare än om alla dessa 10 personer hade köpt varsitt likadant plagg.

Konceptet går förstås att applicera på ett antal andra branscher också. Väskuthyrning finns redan, leksaksuthyrning pratas det om.

Jag har redan nämnt två fördelar med att hyra/låna istället för att köpa. Det blir skonsammare för miljön och det kan bli billigare för den konsument som är ombytlig och vill hänga med i modet. Men det finns en tredje intressant aspekt.

I dagens samhälle dyrkar vi den individuella friheten över allt annat. Någon har då kommit på att äganderätten är en av de viktigaste förutsättningarna för individuell frihet. Men är det inte så att ju mer saker vi äger och ju större lån vi tagit för att äga dessa saker, ju mindre flexibla blir vi, ju svårare blir det att röra sig och utnyttja sin individuella frihet?

Rätten att INTE äga borde hyllas som en av de viktigaste rättigheterna i ett modernt samhälle.

Tags: