För ett halvår sedan lämnade jag vinterkalla Sverige för att bosätta mig i den näst mest isolerade staden i världen – Perth (Honolulu är för övrigt den mest isolerade staden på jorden). I en stad med extremt många soltimmar per år, delfiner som simmar omkring i några av de bästa surfvågorna i världen och där vinter mest liknar en kall svensk sommardag verkar livet vara perfekt.

Men skenet bedrar som det heter. I Sverige är min livsstil väldigt miljövänlig. Jag är vegeterian med veganambitioner, köper säsongsbaserad mat, undviker allt vad take away-muggar och plastpåsar heter. Mina ben, Stockholms lokaltrafik och cykeln i Uppsala är mina främsta färdmedel. När jag är i stort behov av något att klä mig i rusar jag till närmsta second hand-butik eller drar iväg på ett swappingevent med mina redan förberedda påsar med kläder och skor. Vägarna är dessutom mycket breda och trottoarerna nästintill icke existerande på många platser. Därtill behöver bilisterna inte stanna för de miljövänliga gångtrafikanterna utan belönas sitt val att ta bilen med smidig och snabb genomfart genom Perth. Second hand-shoppingen har långt ifrån samma kvalité som i Sverige, swappingevent sker knappt årligen och billigt kött konsumeras i stora mängder. Den 1 juli 2012 är det (äntligen) dags för Australien att implementera koldioxidskatt. Till att börja med kommer skatten att vara motsvarar ca SEK 171 per ton. Ingenting i jämförelse med Sveriges SEK 930 per ton.

Så hur blev det när jag helt plötsligt hamnade i Perth där de flesta skulle påstå att man inte kan bo utan en stor bensinslukande jeep? Det finns förstås bra saker med Perth också. Av och till rensar Perthborna sina hem och lägger ut saker de inte längre vill ha på vägkanten. Det är fritt för vem som helst att ta vad de behagar och några veckor senare kommer någon slags återvinningscentral och hämtar upp resterande saker. Ett billigt och miljövänligt sätt att låta någons sopor bli någon annans fynd. Själv har jag fyndat en mugg, lite skålar och en tillfällig säng. Vem sa att ingenting är gratis?

Oxfam har därtill gjort fair trade ganska stort och idag har de flesta daglivaruhandlare ett fair trade-sortiment. Likaså har caféerna på det University of Western Australia (universitetet jag studerar vid) Fairtrademärkt kaffe och i förorten Fremantle håller cateringsfirman The Hidden Pantry hus som har utsökta fair trade-rätter. (Ris- och spenatbiffarna är gudomliga!)

Trots att det verkar dröja innan livet i Perth blir perfekt finns det ändå hopp och det gör ju inte saken sämre att det är en stad med extremt många soltimmar per år, delfiner som glatt simmar i det klarblåa havet och att sommaren är lika lång som den svenska vintern, om inte längre. Glad sommar från Perth!

Nathalie Lindahl Mattsson, studerar vid Uppsala universitet men är för tillfälle på utbyte i Perth, Australien där hon förfasas över bensinslukande jeepar och fyndar utmed vägkanten.

Sommar med Ekoguiden hittar du gröna, sköna utflyktstips, fler krönikor och Ekoguiden Magasins sommarnummer.
 

STÖD OSS
Tags: