Det är mösstider. Och mössatider. När det blir kallare ute vill mössen in i våra hus och värma sig. Vi människor drar upp axlarna och mössan åker på.

När jag var liten tjatade mamma alltid om den där mössan. Jag hatade den. När man var ute och lekte i snön och blev varm, den kliade i pannan och åkte ner över ögonen. När jag blev tonåring förstörde den hela min coola image och frisyren. Sen flyttade jag till storstan och ingen hade mössa.

Men det känns som att mössan fått ett uppsving. Det har blivit lite trendigt att sticka, virka och hitta fina huvudbonader i second hand butikerna. Det har blivit lite coolt.

Men de allra flesta vill nog bara att mössan ska värma under söndagspromenaden. Oavsett vilket är frågan om du använder den du hade förra året eller om du varje år springer ut och köper en ny?
Robert Kovacs har haft sin mössa i 14 år. Och vet egentligen inte varför

Den har funkat bra. Den har funnits där när hösten har kommit. Jag har aldrig reflekterat över att jag skulle behöva en ny

2002 blev den överkörd av en stadsbuss i Uppsala. Visst blev den lite smutsig i snömodden, men inte ens då funderade jag på att kasta den. Jag tog bara hem den och körde den i tvättmaskinen.

I år kände jag däremot att det var dags för en ny. Plötsligt kändes den gamla trist och så upptäckte jag ett hål. Den gamla finns kvar än så länge. Den är nytvättad men jag har tänkt kasta den. Om inte någon vill ha den till ett museum eller så, säger Robert.

Jag går till närmsta Myrornas och kollar om det finns några mössor. Och det gör det. En hel korg med blandad kompott modeller.
Så om du väljer att gå dit med din mössa, Robert, kanske den kan få bli som ny för någon annan.

För det är ju ingen tvekan om att funktionen håller längre än imagen. Frågan är bara hur vi väljer.

Text: Karin Kraf
Foto: Robert Kovacs

STÖD OSS
Tags: