Vi blir allt mer medvetna om hur vi ser ut och mycket tid och pengar lägger vi på vårt hår. Så många som var sjunde kvinna färgar håret. Kanske är du en av dem. Men har du tänkt på vad färgen och de andra hårvårdsprodukterna innehåller?

Alexandra Altring driver en ekosalong i Göteborg. Hon är övertygad om att ekosalongerna är på väg att slå igenom på riktigt.
De ekologiska färgerna är vårdande och ger ett friskare och naturligare hårsvall. De kemiska färgerna förstör håret och till slut finns ingenting kvar av det naturliga som vi hade som barn, säger hon.

Med andra stylingprodukter är det likadant. De innehåller en massa kemiska ämnen som förstör håret i istället för att bygga upp det, säger Alexandra som bara använder ekologiska produkter på salongen.

Färgen i den vanliga hårfärgen hos frisören att jämföra med färgen som målarna hade på 70-talet. Ett av de giftigaste ämnena i färgen är PPD, Pharaphenylendiamin. Frisörerna kan därmed drabbas av allergier, luftvägsproblem och andra hälsoproblem. Ämnet förbjöds i Sverige redan på 40-talet men gjorde comeback i och med EU-inträdet 1995. Ett annat ämne är TDA 2,5 som är nära släkting till TDA 2,4 ett starkt förbjudet cancerframkallande ämne. I Danmark avråds till och med gravida från att färga håret eftersom, men här i Sverige finns inga motsvarande rekommendationer.

Som första utbildning i Sverige har Axelsons frisörutbildning i Stockholm nyligen blivit miljöcertifierad av Grön Salong.
Vi är mycket stolta över att få ett så eftertraktat erkännande. Vi ser det som en skyldighet att uppmuntra andra frisörer och frisörskolor i Sverige att ta personligt ansvar för miljön, frisörelevernas arbetsmiljö och hälsa, säger Asma Jundi som är studieorganisatör på skolan i en intervju till Friskvårdsmagasinet.

Alexandra Altrings salong är godkänd för att arbeta med ekologiska produkter och hon är diplomerad inom ekologisk hårvård. Det har börjat gå så bra att hon i dagarna just har flyttat salongen till ett bättre läge och utökat. De vanligaste kunderna är kvinnor mellan 30-50 år. Men även de mer nyfikna unga har börjat hitta dit. Och det är inte bara för hårfärgens skulle man gör ett besök i en ekosalong. I en vanlig salong utsätts även de kunder som inte färgar håret för de kemiska ämnena som sprids i luften och det slipper man här.

Mitt råd är att byta ut sina gamla produkter mot ekologiska. Inte nog med att du får ett vackrare och friskare hår. Du behöver inte tvätta håret så ofta, säger Alexandra.

I salongen har Alexandra också ett utbud av produkter där kunderna kan få inspiration och hjälp att välja ett miljövänligt och skonsamt alternativ till sitt hår.

En bra start för de som vill byta till ekologisk hårfärg istället för den kemiska kan vara en skön och svalkande hårbottenmassage som tar bort slaggprodukter. Att besöka en Ekosalong i dag är samma sak som att besöka en modern salong. Och känslan av att inte behöva utsätta håret för en kemisk dusch gör upplevelsen extra lyxig.

Läs var du kan hitta en Miljö- och hälsosamt hårupplevelse nära dig i vår lista över Sveriges Ekofrisörer. På Ekoguiden finns det och kommer att dyka upp flera recenserade hårsalonger runtom i landet.

Text: Karin Kraft

STÖD OSS
Tags: