Hur mycket kläder och andra textilier köper du varje år? Om du är som Svensson så ligger den siffran på 24 kilo. Samma år gör du dig av med 11 kg, varav tre går till välgörenhet och hela åtta kilo går rätt ner i soptunnan. Sannolikt vet du redan om att de kläder du bär har en negativ påverkan på miljön och de människor som producerar dem. Det krävs stora mängder energi, vatten, kemikalier och mycket arbete för att tillverka de kläder som vi ofta köper allt för billigt. 

Vad kan vi göra för att minska belastningen på miljön och de människor som producerar våra kläder? Går det verkligen att vara modemedveten och miljömedveten på samma gång? Såklart det går! Det är både lätt och roligt. 

Reduce

Shoppa i din egen garderob. Inspireras av Sofia Hedström, modejournalisten som tog ett shoppingfritt år, upptäckte skatterna i sin egen garderob och blev kreativ på köpet.Tänk efter före. Göre en mood board, scanna nätet efter stilförebilder och inspiration och ägna lite tid åt att analysera vad du gillar och inte. Vilka plagg hänger kvar med prislappen på i garderoben? Köp inga fler sådana. Hur ser favoritkoftan ut? Kanske ska du hitta byxor och T-shirt som passar till den stilen. Ta hjälp av en kompis eller en professionell stylist om du tycker det är tråkigt eller svårt att själv lära känna din stil.Vänd på begreppet tag två, betala för en. Tag en, betala för två. Då har du råd att köpa ett dubbelt så dyrt plagg som förhoppningsvis är av högre kvalitet och därför håller mycket länge. Och bestämmer du dig för att tag en i stället för fem så kanske du har råd att köpa den alldeles extra fina kappan som du hittills bara drömt om.

Kolla efter märkningar. 

Kolla lappen! Vad är plagget gjort av?

Läs på om olika fibrer och dess påverkan. Här kan du börja. Vill du veta mer finns det en uppsjö av bra böcker på båden svenska och engelska.

Fråga efter hållbara alternativ i butiken eller kontakta företaget direkt om du inte får svar från butikspersonalen. På varje inköpsavdelning sitter någon som också vill se en förändring. Genom att visa att du bryr dig hjälper du företaget att se att de kan göra skillnad.

Reuse

Shoppa i största möjliga mån kläder på second hand. Hitta dina favoritbutiker på Ekoguiden och besök dem ofta för att göra de riktiga fynden.

Byt kläder med andra. Samla kompisarna med bäst smak över en middag med byte eller gå på ett arrangemang. I morgon kan du läsa om Agnes som för andra gången anordnar SwapShop på Tekniska museet i Stockholm. I början av april varje år ordnas klädbytardagar över hela landet i samarbete med Naturskyddsföreningen.Låna kläder av dina vänner eller på ett klädbibliotek. Den perfekta festblåsan hänger redan i din kompis garderob. Hon har tröttnat på den och förmodligen glömt att den existerar. Om inte finns det klädbibliotek på flera orter runt om i Sverige, bl a i Göteborg, Stockholm, Malmö, Uppsala, Umeå och Norrköping.Sy om, laga och lappa. Om du inte gillar att sy själv, gå till en skräddare. Upplev känslan av triumf när du hämtar ut din favoritrock  med nytt foder för en spottstyver i jämförelse med att köpa en ny och redo att bäras flera säsonger till.

Recycle

Sista utvägen är de välgörenhetsorganisationer som tar hand om våra avlagda kläder. Även om de inte kan sälja allt vi lämnar in, finns ändå en chans att plagget kommer till användning igen. En försvinnande liten del av all textil återvinns idag men det sker och tekniken går framåt. I nästa vecka kan du läsa om det svenska företaget Re:newcell som står i startgroparna att återvinna bomull och viskos i Sverige.

STÖD OSS
Tags: