Den här veckan pågår Stockholm Fashion Week och jag har bestämt träff med Ada Källgren och Maya Olofsson på Ill Caffé i hjärtat av Sofo, på Söder i Stockholm för att prata om deras initiativ Sustainable Fashion NOW. Stället är som vanligt packat och Maya föreslår raskt att vi går hem till henne istället. Det är ändå där allt händer, som hon uttrycker det. När jag kliver innanför dörren till den rymliga ettan verkar det som att hon har rätt. Ut med väggarna står fulla klädhästar, golvet är täckt av skor och på balkongen sitter en tjej och pratar i telefon. Det är två dagar kvar till modevisningen som går av stapeln på klubben Skinny Dip på F12. Läget är under kontroll. 

Jag blev tipsad om Sustainable Fashion NOW för ett par veckor sedan och min vana trogen, så fort det handlar om mode och hållbarhet, googlade jag raskt fram all info jag kunde hitta. Det visade sig att Maya Olofsson och Ada Källgren som ligger bakom Sustainable Fashion NOW ska ordna en modevisning under Stockholm Fashion Week. De vill visa på mångfalden inom hållbart svenskt mode och bidra till en bättre modeindustri utan onödigt slöseri av naturliga resurser eller kränkningar av mänskliga rättigheter. De har samlat allt från konceptuella små designers som Ninna Berger och Revery till jeansmärket Nudie som från och med i höst använder sig av 100% ekologisk bomull i sina jeans. Lånegarderoben är med som ett bevis för att det går att ändra sättet att tänka kring konsumtion och alltihop blandas upp med vintage och remake.

Vi sippar på varsin kopp kaffe i det lilla köket och Ada berättar att hennes intresse för hållbarhet väcktes tidigt. Bland annat beskriver hon sin mamma lite skämtsamt som shop-a-holic och hon uttrycker ett illamående över dagens slit-och-släng-attityd. Tjejerna träffades genom en grupp på Facebook som de båda är med i från att de, vid olika tillfällen, läst en kurs i CSR i Buenos Aires. De upptäckte att de hade samma intresse och slog sina påsar ihop. Sommaren har varit hektisk och Mayas lägenhet har sakteliga fyllts med mode från golv till tak. Det är för dem båda första gången de tar sig an ett liknande projekt och de hade från början inte kunnat föreställa sig hur stort det skulle bli. Som tur är har de kommit i kontakt med bra folk som ideellt ställer upp med sin kunskap och handkraft.

Vi pratar om skillnader mellan Sverige och de länder de båda bott och studerat i och Ada säger att vi svenskar tror att vi är bäst i världen på hållbarhet men om man jämför med England så har vi lång väg att gå. Maya vill se kluster av hållbara aktörer och hoppas på en utveckling av det som redan till viss del hänt i det område där hon bor. Urban Deli med ekologisk matbutik, saluhall och restaurang, vegetariska Good Store, Nudie och Mathilda Wendelboe som säljer hållbart och ekologiskt mode samt många bra second handbutiker i samma kvarter. Maya och Ada ser samtidigt en fara med att trycka allt för hårt på det hållbara och vill inte uppfattas som för ”gröna”. De har därför noggrant valt ut stilrena märken de gillar och genom att visa upp dem under Stockholm Fashion Week hoppas de kunna nå en publik som inte vanligtvis intresserar sig för hållbarhet. 

Hösten är oviss. Båda tjejerna är egentligen på väg tillbaka ut i världen. Maya för att göra sitt sista år på Bachelor of Design in Fashion and Textiles på University of Technology i Sydney, Ada för att läsa Fashion Management på London College of Fashion. Men tveksamheten är tydlig hos båda. Projektet har fått oväntat mycket uppmärksamhet och Maya tror att det finns ett enormt sug efter att någon tar tag i den svenska hållbara modescenen just nu. De skulle gärna vilja fortsätta driva projektet och första steget blir att bygga upp en hemsida där de samlar alla svenska hållbara modeaktörer. I förlängningen vill de, med London Fashion Weeks etiska initiativ, Estethica, som förebild instifta en hel sektion under Stockholm Fashion Week som fokuserar på att visa hållbara märken.

Jag slår av bandspelaren och vi förflyttar oss till det överbelamrade rummet. Lånade skor har just hämtats och Adas telefon ringer. Jag får bläddra i Uniforms for the Dedicateds färgglada höstkollektion och nuddar vid Ida Wadenruds Alice-i–underlandet-lika hattar för att till slut fångas av några välskräddade vita jackor från Camilla Wellton. Jag ser med stor förväntan fram emot både framtiden och fredagens visning och hoppas att både Miljödepartementet och Moderådet kommer vara på plats, precis som de har lovat.
 

Sustainable Fashion SHOW går av stapeln fredag den 17:e augusti kl 21.00. Platsen är F12, Fredsgatan 12 i Stockholm. Visningen är öppen för alla. Medverkar gör: Röda Korset Second Hand, Ninna Berger/Restructional Clothing, Lånegarderoben, Ida Wadenrud, Stadsmisssionen Remake, Revery, Nudie Jeans, Camilla Wellton och Uniforms for the Dedicated.

Vill du veta mer om hur du blir en medveten klädkonsument? På Råd&Tips hittar du, just det, råd och tips. Och är du redo för att ge dig ut på en shoppingrunda så vet Ekoguiden vart du ska gå.

Tags: