Matilda Gustafssons miljöintresse började i samband med att hon blev mamma 2013. Under våren gick hon vår distanskurs i Miljö, konsumiton och etisk handel för att lära sig mer och få nya perspektiv på konsumtion, förhoppningsvis som ett led i att leva med lite mindre miljöpåverkan. Matilda bor utanför Vimmerby i Småland och här har hon samlat några hållbara utflyktstips för den som vill njuta av en småländsk ekoreko-sommar. 

 

Ingebo Hagar

Typiskt småländska vyer med gröna gärden, gärdsgårdar, stenmurar och stora ekar omger den lilla byn Ingebo Hagar, drygt fem kilometer söder om Vimmerby. Men här finns mer än en makalös natur, här finns ett ljuvligt ekocafé där det går att köpa både fika och mat. Varför inte prova deras underbara stenugnsbakade pizza? Det som serveras i caféet tillagas av ekologiska råvaror.

Från uteserveringen är det vacker utsikt över naturen och en del av djuren. Det finns gott om djur i byn, alltifrån hästar och får till kaniner och höns. Ingebo Hagar erbjuder även flera typer av boende under sommarmånaderna, här går det både att ta in på pensionat eller ställa husbilen.

Omkring byn finns vandringsleder i varierande längd vilket öppnar för möjligheten att kunna njuta ytterligare av den småländska naturen. Det går att köpa med sig en kaffekorg från ekocaféet och ta med sig på vandringen. Det finns också möjlighet att köpa med sig andra saker från gårdsbutiken och du som besöker byn kan köpa en mängd olika produkter, exempelvis byns egenproducerade grillkol.

 
Chokladparadiset, Lönneberga

I en gammal skolbyggnad i Lönneberga, Småland, ligger Chokladparadiset. Caféet är ekologiskt certifierat och ägs av Anne-Margarete Schaper och Frank Gottron. Chokladparadiset erbjuder ekologiskt fika i flera varianter! Det finns även en gårdsbutik i vilken du kan köpa ekologisk eller närproducerad mat, fri från tillsatser. Under juni, juli och augusti är Chokladparadiset öppet tisdagar till söndagar 12-20.

 

Humble Me, Vimmerby

Önskar du köpa hållbara, ekologiska och giftminimerade produkter till hemmet, barnen eller dig själv? Vimmerbysystrarna Matilda och Kajsa Allvin gör detta möjligt främst genom sin webbshop humbleme.se. Men befinner du dig i närheten har du möjlighet att själv hämta ut din redan beställda order eller ta en titt på deras lager i Vimmerby! Vill du veta mer eller komma i kontakt med Humle Me, gå in på www.humbleme.se.

 

Fallhults Ekogård, Hultsfred

Utanför Hultsfred i Småland ligger Fallhults ekogård och på den självförsörjande KRAV-certifierade gården föds lammungar och nötkreatur upp. Under några tisdagar i juli erbjuder gården lammsafari med guidad tur till fots genom gårdens naturbeten för en mindre summa. Fallhults Ekogård har en gårdsbutik där såväl kött som lammskinn kan köpas. För mer information gå till www.fallhultsekogard.se.

 

Lilla Sverigebyn

Ungefär 1,5 mil från Vimmerby ligger semesterbyn Lilla Sverigebyn. De har öppet från juni till augusti och erbjuder flera boendevarianter i typiskt småländsk lantmiljö. I semesterbyn finns möjlighet att köpa ekologisk, säsongsbaserad, vegansk mat. Det erbjuds en mängd olika aktiviteter som exempelvis gratis qigong och meditation för semesterbyns gäster, möjligheter att låna en cykel eller ekologiska spabehandlingar till ett bra pris. Även för barnen finns aktiviteter som lek och annat skoj. Mer information om semesterbyn och bokningar hittar du på www.sverigebyn.se.

 
Astrid Lindgren-leden

Upplev den småländska naturen på cykel! Astrid Lindgren-leden är en cykelled på närmare 22 mil och sträcker sig från Jönköping till Västervik. Det går att cykla leden i etapper eller varför inte bara cykla en sträcka för att njuta av den omgivande småländska naturen. Cyklar går att hyra i Vimmerby. Mer information om cykelleder kan du hitta på din lokala småländska turistbyrå.

 

Bilderna är tagna från verkamheternas egna hemsidor. 

STÖD OSS
Tags: