• Kör eko-buffé!
Mycket av det som dukas upp inför midsommar går att köpa ekologiskt. Minns att potatis och jordgubbar är två av de mest besprutade grödorna i Sverige.
 
• Duka upp mycket grönt på buffén!
Att äta vegetariskt är klimatsmart och hälsosamt. Win-win!
 
• Köp inte mer än vad ni äter.
Konsumentföreningen Stockholm har gjort en bra guide om hur du ska tänka för att minska matsvinnet: https://www.kfstockholm.se/konsument/guider/kalasbuffe/
 
• Använd porslin istället för engångstallrikar
Slit-och-släng är aldrig bra för miljön. Diska och använd vanliga tallrikar, glas och bestick.
 
RECEPT
Glutenfri, nötfri  och vegansk jordgubbstårta
 

Receptet är lagom till en lite mindre springform, och tårtan äts med god aptit upp av ca 4 personer. Är ni fler eller vill du att tårtan ska räcka lite längre? Kanske har du inte en springform i en lite mindre storlek? (alltså att du har standardstorlek), gör då dubbla receptet!

Du behöver:

Till botten:
– 12 färska dadlar/ 12 fresh dates
– 1 dl pumpafrön/ 5 TBS pumpkinseeds
– 3 msk (raw) kakao/ 3 TBS (raw) cacao
– en liten nypa salt/ a pinch of salt

Till fyllningen behöver du:
– 400 gram fryst blomkål/ 400 grams of frozen cauliflower
– 17 färska dadlar/ 17 fresh dates
– 1 tsk äkta vaniljpulver/ 1 tsp vanilla bean powder
– 1 dl kokosflingor/ 5 TBS coconut flakes
– ev. 1 msk lucuma pulver/ optional: 1 TBS lucuma powder
– ev. 1,5 msk lecithin/ optional: 1 TBS lecithin
– 150-200 gram jordgubbar/ 150-200 grams of strawberries

Choklad/sesamsås att ringla över:
– 2 msk tahini/ 2 TBS tahini
– 1,5 msk (raw) kakao/ 1,5 TBS (raw) cacao
– 3 färska mjuka dadlar/ 3 fresh soft dates
– en nypa salt (om din tahini är osaltad)/ a pinch of salt if your tahini is unsalted
– vatten till lagom konsistens

Topping:
– ca 100-150 gram jordgubbar

Gör så här:

Börja med botten. Kör alla ingredienser i matberedaren tills det är en fin ”deg”. Tryck ut den i en liten springform klädd med bakplåtspapper i botten. Börja därefter med fyllningen. Tina blomkålen och försök få bort så mycket vätska du kan. Kör blomkålen i matberedaren med resten av ingredienserna till fyllningen förutom jordgubbarna. Med hjälp av en slickepott behöver du stanna maskinen ibland för att putta ner från kanterna. När fyllningen är slät och fin så drar du ut hälften över kakbotten. Sedan lägger du över skivade jordgubbar och brer därefter ut resten av fyllningen. Låt gärna kakan stå i kylen ett par timmar för att sätta sig lite (inget måste, men den är god kall och blir bra när den får stå till sig lite). Choklad/sesamsåsen gör du lätt genom att mixa ihop ingredienserna i en matberedare/mixer eller mosa med en gaffel noga i en tallrik. Ta försiktigt bort springformen. Lägg över skivade jordgubbar och ringla ev. choklad/sesamsås över. Servera gärna med mer jordgubbar, och mer choklad/sesamsås då det kommer bli sås över!

 

Receptet och bilden kommer från www.rawvegan.se

Tags: