WOW! EN FRIZON FÖR HÅLLBARHETSÄLSKARE I helgen avslutades musikfestivalen Way Out West i Göteborg. Ekoguiden var på plats och rapporterade i dagarna tre på vår Facebooksida.

I år har musiken fått samsas med hållbarhetsfrågorna mer än någonsin under festivalens 10 år. Inte minst på den nya scenen WOW Talk där hållbarhetsdebatten har gått på högvarv.

För Ekoguiden och alla andra som vurmar för hållbar konsumtion är festivalen inget mindre än en frizon. Varje år har man helt sonika plockat bort ohållbara delar från festivalområdet. Bort med kött, mjölk, nyproducerad merchandise och oekologisk öl.

Initiativen har varit en del av festivalens systematiska arbete med att minska sitt avtryck. Men störst betydelse har det i praktiken fått som bidrag till en normförskjutning i samhället. Way Out West har ofta tagit första steget, samarbetat med kaxiga företag, skapat konflikter och öppnat upp för debatt. Får man kvällstidningen GT att dela ut gratis varmkorv utanför entrén i protest mot det vegetariska tvånget, så är det bara att le i mjugg.

Vad kan bli nästa steg? Helt alkoholfritt? Knappast. Men varför inte tobaksfritt? Det första man möts av vid entrén är ett av alla tobaksställen som finns spridda över hela området. Varför ligger de inte i ölområden med 18-årsgräns? Eller varför inte sluta sälja tobak helt?

Troligen blir vi istället överraskade av något helt annat grepp nästa år. Och det blir ett nästa år. Flera gånger har det surrats om festivalens fortsatta liv, men minst ett år till blir det, meddelade man i helgen.

Oavsett om Way Out West fortsätter så krävs deras fingertoppskänsla och mod för att gå vidare med liknande hållbarhetsinnovationer. Och god ekonomi. Way Out West har sålt slut år efter år. Denna gång blev det rekord med 33000 betalande, bara att gratulera!

Det är ett fint facit så här långt. Ekoguiden har i år rapporterat om flera initiativ på Facebooksidan:

/tack för i år från rapportörerna Therese, Lotta och Svante

STÖD OSS
Tags: