Medveten Konsumtion på Slow Fashion Galan
Modebranschen måste förändras. Fast fashion bidrar stort till klimatförändringar genom produktion och ekonomiskt linjära modeller. Som svar på detta anordnades Slow Fashion Gala den 7:e november i Stockholm, en gala som hyllade återbruk, hållbar design och innovation. Medveten Konsumtions generalsekreterare Jennie Grute deltog i ett panelsamtal med EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, journalisten Maria Soxbo och Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation.
Moderatorn Jennie Dahlén, författare, frågade hur paneldeltagarna ser på modeindustrins problem och möjligheter.
Jennie Grute talade om beteendeförändringar hos konsumenterna som bör förändras, för att istället bli cirkulenter. Något som Medveten Konsumtion arbetat med sedan föreningen grundades.
“Som cirkulent är man en användare istället för ägare av någonting. Du väljer saker efter behov snarare än begär. Ibland behöver man borra ett hål, men man behöver kanske inte köpa en egen borrmaskin. När man identifierar behovet kan man då istället hyra eller låna borrmaskinen under de minuter den ska användas.”
Alice Bah Kuhnke instämmer. “Ett väldigt bra sätt att börja på är att vid speciella tillfällen som exempelvis julafton eller en studentfest när man vill vara fin, att då bestämma att man istället för att köpa nytt är att hyra eller låna av en vän. Det är något av det enklaste vi kan göra.”
Alice Bah Kunke är förhoppningsfull om den cirkulära textil-strategin som EU arbetar med just nu. Den innehåller 16 olika lagstiftningar; allt från reglering av greenwashing till förbud mot att företag kan kasta eller förbränna osålda kläder, textilier eller skor. Hon menar att det är en stor bladvändare.
“En av punkterna kallar vi greenwashing-lagstiftningen. Den handlar om att företag inte skall kunna kalla märkningar för ‘hållbart’, ‘sustainable’, ‘eco’ eller ‘conscious’ utan att vetenskapligt kunna bevisa det. När EU gick igenom EU-länders olika märkningar så testades 100-tals olika märkningar. Det visades att majoriteten bara var hitte-på och att endast ett fåtal procent var riktiga.”
Alice poängterar att detta är otroligt vilseledande för konsumenten. Hon talar även om den ‘stora rosa elefanten i rummet’: konsumtionen.
“Hur konsumerar vi jordens resurser när vi lever på en planet med begränsade resurser? Vi måste ju även minska vår konsumtion. Vi kan inte bara rätt saker, även mindre nytt.”
För konsumenten, eller cirkulenten, kan denna omställning kanske kännas stor och svår. Jennie Grute tror att lösningen måste vara gemensam.
“Gå ihop tillsammans. Vi är ju flockdjur och vi vill göra som alla andra gör. Genom att normalisera cirkulentbeteende hjälper du andra att ställa om.”
Som medlem i Medveten Konsumtion så får du tillgång till nätverk och sammanhang! Du blir medlem här:
STÖD OSS