Rosanna Endre är nyligen invald som ledamot i vår styrelse, efter ett år som suppleant. Hon leder påverkansavdelningen på dokumentärfilmsbolaget Film and Tell som arbetar efter metoden Real Stories, Real Change, där målet är att varje filmprojekt ska driva positiv samhällsförändring. Innan dessa har hon bland annat arbetat på Greenpeace.

“Hållbar utveckling handlar för mig om att hitta alternativ som förbättrar våra liv. Inte bara ur ett miljömässigt perspektiv, utan också för att ge mervärde för samhället i stort. För mig går social, mental och miljömässig hållbarhet hand i hand, och Medveten Konsumtion gör ett fantastiskt jobb med att visa på just alla de fördelar som finns med att vara en cirkulent – både för dig som individ och som samhälle i stort. När vi nu befinner oss i en tid där den hållbara stenen börjat rulla, då behövs aktörer som Medveten Konsumtion som kan finnas som en stadig ledsagare för medborgaren 2.0.”

Hur tänker du kring medveten konsumtion, vad är det för dig?

För mig handlar medveten konsumtion om att vara medveten om sitt eget beteende och kunna skilja på när jag önskar mig något och när jag behöver något. Att kunna särskilja dessa två ingivelser ger en möjligheten att börja göra medvetna och informerade val istället för att falla för uppdiktade behov.

Kan en enskild person göra någon skillnad? Spelar det egentligen någon roll hur vi agerar?

Självklart! Det finns en anledning till varför influencer marketing funkar. Vi vill ha personliga råd och tips. Det gör att vi känner oss trygga och vågar prova nytt. Du är din egen influencer i ditt egna sammanhang och har all möjlighet i världen att skapa ringar på vattnet. Det tar dock inte bort behovet att vi också behöver se omvälvande reformer och incitament från politiken för att gynna mer hållbara beteenden, produkter och tjänster.

Vad säger du till dem som säger att det är jobbigt att vara en medveten konsument?

Jag vet – än så länge är det tyvärr alldeles för krångligt. Därför behöver vi att det sker ett skifte på samhällsnivå – det kan (och bör) inte vara upp till individen att rädda livsviktiga ekosystem och säkerställa ett stabilt klimat. Jag vill samtidigt säga till den som precis har börjat tänka på de här sakerna: de tar lite tid att komma in i det, bli inte uppgiven och ge upp! Det är som med träning, super jobbigt till en början men sen kommer en över den där puckeln och då går det inte att fatta hur en kunde leva utan det.

Hur ser du på Corona-krisen vad tror du att den för med sig när det gäller hållbar förändring?

Lika mycket ont som den här pandemin för med sig, lika mycket gott tror jag kommer komma när allt detta är över. Självklart är det väldigt många som lider nu, dels av sjukdom men också av psykisk ohälsa pga förlorade jobb m.m. Men jag ser också väldigt många som mår väldigt bra. Folk har mindre stress och färre intryck som tröttar ut, mer tid till reflektion och vila. Jag tror att många hittar tillbaka till sig själva under denna tid, vilket jag tror kommer ha en positiv effekt på hur vi värderar oss själva och våra behov, vilket jag tror i längden kommer synas i våra konsumtions- och beteendemönster.

STÖD OSS