Medvetna.se är den ekologiska och giftfria webbutiken för dig som vill leva mer hållbart och handla varor med ett mindre ekologiskt fotavtryck. Du hittar allt från hårborstar till fröknäcke. Nätbutiken startades av Helen Backlund redan 2008, och har nu växt för att finnas till för dig som vill plastbanta, giftminimera och köpa varor som är ekologiska och rättvisa.

Nätbutiken skapade hon för att det ska vara enkelt att leva hållbart. Och Medveten Konsumtion kunde inte hålla med mer! Vi mötte den inspirerande hållbara entreprenören.

Berätta om dig själv och din passion/ditt företag!

– Jag heter Helen Backlund och driver ekobutiken Medvetna.se sedan 10 år tillbaka. Jag har kanske alltid försökt leva mer hållbart och försöka göra ett mindre ekologiskt fotavtryck. Om jag nu kan göra det och samtidigt hjälpa andra att göra bättre val i vardagen som tar oss mot ett mer hållbart samhälle ser jag det som ett privilegium att få jobba med medveten konsumtion och produkter som gör mindre påverkan på miljön.

Vad är Medveten Konsumtion för dig?

– Att hela tiden konsumera med en medveten tanke om hur det påverkar oss människor och vår miljö. Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser och tänka förnyelsebart. Att hela tiden konsumera nytt är inget vi kan fortsätta med. Om vi vill bo kvar på den här planeten alltså. Och vi kanske inte alltid behöver köpa nya saker?

– Det kanske verkar krångligt i början men när man ägnat tid åt att medvetna val ett tag så sitter det i ryggmärgen. Det är ingen ansträngning, det är inte jobbigt.

Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?

– Skippa plasten! Plasten fyller våra hav till bredden och förstår vår miljö. Skaffa dig produkter som du kan återanvända, skippa plastflaskan med bubbelvatten (ofta kolsyrat kranvatten faktiskt) och ta med en egen flaska i till exempel rostfritt stål som du kan fylla från vattenkran och använda resten av livet. Använd flergångspåsar när du handlar. Använd burkar som du kan diska och använda igen för överbliven mat som du sparar.

– Ät mindre kött. Rekommendationen från livsmedelsverket på kött ligger på 500 gram per vecka men jag tror att många äter betydligt mer än så. Ät mer balanserat.

– Handla efter säsong. Köp inte hallon eller jordgubbar som vuxit i växthus i Spanien eller Holland utan ät jordgubbar när dom är mogna på hemmaplan. Ät grönkål på hösten och njut våra svenska goda äpplen när det är säsong.

– Köp begagnat. Låt dina gamla kläder, möbler och andra prylar komma till nytta genom att du lämnar in på loppis eller på annat sätt gör att de kan återanvändas. Reuse kan göra massor av nytta. Givetvis ska en fundera på om en verkligen behöver prylen man precis ska köpa. Det kanske låter konstigt om det kommer från en som driver en internetbutik som säljer prylar men så är det – jag vill uppmana folk att köpa mindre men köpa bra.

 

Varför väljer du att engagera dig i dessa frågor?

– Från början intresserade jag mig enbart för att det var kul att lära sig om hållbarhet. Det var först efter det som jag insåg att så många fler än jag var intresserade och att det därför fanns en möjlighet att skapa förutsättningar för att handla med schyssta hållbara varor. Och egentligen har vi inget val. Vi måste göra så gott vi kan. Redan på 1940-talet konstaterade Harry Martinson att ”det är ont om jordklot” och att vi därför måste ta hand om vår planet för att kunna leva här. Det blev ännu tydligare när jag själv fick barn. Jag vill ju lämna nåt bra efter mig.

Hur mycket kan man kräva av folk?
– Man kan diskutera fram och tillbaka hur mycket som helst om miljö och att leva medvetet. Det viktigaste är inte att alla måste göra exakt allt just nu, det tror jag kan skrämma och stressa många. Man får ta lite i taget och göra så gott man kan. Varje liten åtgärd som är bra för miljön är värd besväret. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Medvetna.se kan i alla fall bidra med något litet för att i bästa fall vrida om konsumtionen till mera hållbar.

Tags: