Smycken, och då särskilt vigsel- och förlovningsringar, är kanske inte det första som de flesta konsumenter tänker på när man vill konsumera mer hållbart. Icke desto mindre är det extra viktigt att betänka råmaterialets bakgrund. Guld har bland det högsta ekologiska fotavtrycket av alla mineraler. I sin smedja Ateljé Johanna E på Öland skapar Johanna E Fagerstedt sina smycken för hand i återvunnet guld, fairtrade guld, fairtrade silver och etiskt utvunna ädelstenar. Medveten Konsumtion frågade henne om företaget, smyckens miljöpåverkan och och var hennes engagemang kom ifrån! 
 
 
Berätta om dig själv och din passion/ditt företag!

Jag driver Ateljé Johanna E, en av de absolut första guldsmedjorna i Sverige som inriktat sig på fairtradeguld och etiskt utvunna ädelstenar. Jag började med fairtradeguld redan 2008, då var det nästan ingen som kände till det och det var ofta svårt att få tag i. Tack och lov har utvecklingen gått åt rätt håll och idag behöver jag sällan kompromissa med designen för jag inte får tag i exempelvis rätt ädelsten. Eftersom jag specialiserat mig på vigsel-och förlovningringar som är en symbol för kärleken är det väldigt viktigt för mig att ringen inte har ett tungt bagage av miljöförstöring och barnarbete.

 
Vad är Medveten Konsumtion för dig?
För mig är det viktigt att tänka långsiktigt. Varor av bra kvalité som håller länge och som kan repareras om de går sönder.
 
Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?

Fråga dig själv om du verkligen behöver det? Om ja, försök välja miljömärkta varor. Flyg inte.

 
Varför väljer du att engagera dig i dessa frågor?
Det är viktigt för mig att visa att man inte behöver försaka all flärd bara för att man vill leva miljövänligt. Smycken är ju rent krasst väldigt onödigt men det finns en viktig rituell betydelse, människor har i alla tider velat smycka sig vid speciella tillfällen, tänk dop, konfirmation och bröllop. Smycken har ofta ett stort affektionsvärde och eftersom guld och diamanter är så beständiga material kan de återvinnas gång på gång. Varför inte göra om din mormors gamla ring till något nytt och roligt? 
Tags: