För en vego-älskare som mig själv börjar dagen tidigt. Trots att det är juni är det lite kyligt när jag och mina vänner hängivet köar för att komma in bland de första och kunna njuta så mycket som möjligt av det Vegomässan har att erbjuda. Förväntningarna har hunnit byggas upp ordentligt när portarna öppnas klockan 10, men de infrias med råge! Schyssta mässpriser, massor av smakprover och intressanta föreläsningar är något av allt det fantastiska som erbjuds under dagen.

Det första jag och mina vänner gör är att köpa produkter från Fry’s, som är ett av mina absoluta favoritföretag när det gäller kött-substitut. Vår plan på hur vi ska ta oss an mässhallen går därefter i stöpet, eftersom vi får syn på Lovice och deras mjukglass. Den var otroligt god – rik i vaniljsmak, häpnadsväckande krämig och mjuk och såklart helt vegansk! De följande timmarna ägnas åt att provsmaka ännu mer glass och massor av choklad, som verkar vara det inofficiella temat för årets mässa, men även sådant som cheesecake från Daiya och sojakött från t.ex. Oumph! Vi kollar också in olika kläder och tygkassar med coola vego-prints, där etisk produktion är ett genomgående tema bland utställarna, vilket är jätteroligt. Dessutom är det toppen att samtidigt kunna stödja organisationer såsom Sea Sheperd, som gör ett otroligt viktigt arbete för att försvara våra hav och de som lever där. Så fort det blir tillräckligt kallt ska jag mer eller mindre konstant ha på mig munkjackan jag köpte av dem.

Förutom att mumsa i oss massa smakprover och avnjuta lunch i solen går vi och lyssnar på några av mässans föreläsningar och den första blev ”Legend of Legumes” som hölls av forskaren Cecilia Mayer Labba från Chalmers. Det är nog få som blir överraskade när de får höra att baljväxter genererar mindre utsläpp av växthusgaser än animalier (0,7 kg CO2/kg baljväxt jämfört med 26 kg CO2/kg svenskt nötkött). Det är därmed heller inte ett särskilt förvånande faktum att baljväxter kräver mindre resurser i form av till exempel vatten och areal, och mättar fler hungriga magar. Det som däremot förbluffade mig var det faktum att vi tidigare haft många olika bönsorter som odlats i Sverige, bönsorter anpassade efter de unika förhållanden som råder i olika delar av landet. Den delen av svensk livsmedelsproduktionshistoria har jag aldrig fått berättad för mig tidigare.

Det var efter andra världskriget som våra kostvanor förändrades och man började äta mer animaliska livsmedel än tidigare, vilket ledde till att bönodlingarna minskade drastiskt, så drastiskt att vissa sorter försvann helt. Idag har man däremot börjat odla bönor på nytt och med mycket goda resultat! Detta skapar möjligheter för fler människor att avnjuta närproducerad och miljövänlig mat, som dessutom är bra för hälsan, vilket för mig in på den andra föreläsningen vi gick på. Under rubriken ”How to create a vegan world” talade Tobias Leenaert om hur viktigt det är med ”reducerare”, de som väljer att äta mindre animalier. Det är tack vare dem som animaliefria alternativ tar mer och mer plats på marknaden. Det är tack vare dem som de veganska alternativen fortsätter att utvecklas och förbättras. Det är tack vare dem som vågen tippar över till den gröna sidan och ger oss hopp om en bättre framtid.

Jag vill uppmana alla att besöka ett event som Vegomässan för att se vad det finns för alternativ till den traditionella kostcirkeln. Du skulle förhoppningsvis bli ännu mer taggad på gröna alternativ och tillsammans skulle vi kunna skifta mot en grönare och ljusare framtid ~ för hälsan, miljön och djuren.

Låter inte det som en fantastisk framtid?

Text: Alva Liljestrand, Eko-recensent Stockholm

 

Vegomässan anordnas av Djurrättsalliansen och är en endagarsfestival som återkommer varje år – detta året var det den 10 juni på Nackastrandmässan. Mässans besökare får ta del av ett unikt och oslagbart vegoutbud på en och samma gång. Smaka vegovärldens senaste och allra populäraste matprodukter och shoppa djurvänliga kläder, skor och skönhetsprodukter. Utställare och vegonyheter är en del av mässan – en annan är vegomat i mängder. Det finns även ett fullspäckat program med spännande och intressanta föreläsningar. Vegomässan rymmer något för alla oavsett om du redan är vego eller om du är nyfiken på en grönare livsstil och vill hitta inspiration.

STÖD OSS
Tags: