“Varför är du vegetarian?” Det ärr den första frågan jag får av samtliga personer jag träffar som lyckats klura ut att jag aktivt valt bort kött, fisk och fågel i min dagliga kost. Aningen besvärad brukar jag svara någonting i stil med ”ingen speciell anledning, det känns bra” eller ”det finns många bra anledningar att vara det”, för att sedan byta samtalsämne och hoppas att mina handlingar talar för sig själva. Många frågar såklart av genuint intresse, men oftast handlar det om att personen i fråga vill höra några argument som de kan sticka hål med sina uttröttande fraser ”tror du verkligen djur har känslor?” eller ”sojaodlingarna är ju verkligen inte bra för miljön!”. Uppenbart blir de stötta av att någon valt en annan väg en den normativa.

Jag har aldrig varit speciellt bekväm i att argumentera i frågan utan gör det jag själv känner är rätt för mig, bättre för djuren och de få resurser vi har att spela med på detta lilla klot. Sanningen är ju ändå att jag bidrar mindre till animaliska industrier och ohållbar resursanvändning när jag håller en vegetarisk kost, summan är svår att komma ifrån oavsett vridna argument. Något trött är jag på att bli ifrågasatt, speciellt när jag inte på samma aktiva sätt ifrågasätter dem, i alla fall inte så att de hör. 

Om jag ändå ska försök positionera mig bland alla anledningar till att vara vegetarian så blir det en formulering i stil med; jag vill ta solidariskt ansvar för min livsstil. Jag gör min insats i den utsträckning som passar mig. Jag är inte vegan även om jag ser upp till de som är det. Jag har inga tydligt avgränsade principer, återigen ser jag upp till de som har och följer sina till punkt och pricka, men det är lätt att tala emot mig när jag inte har dessa tydliga principer. Men jag hoppas att människor ser värdet för omgivningen i det jag gör även om jag inte är perfekt. 

Min ambition är att bidra lite mindre till dåliga saker här i världen av mitt val av dagligt intag av mat, på en nivå som inte ställer till det för mycket i min bekväma vardag. Men det finns ett annat argument som jag tycker inte lyfts upp tillräckligt. Så, varför är du vegetarian? ”Jag är vegetarian för att jag kan, jag lever i den rikaste delen av världen, jag har stora valmöjligheter när det kommer till tillgång till mat och jag har tillräckligt med kunskap och vilja för att leva någotsånär på det vis jag borde”. Förhoppningsvis inspireras någon av det, och de som vill argumentera emot får gärna göra det med sig själva istället. Otroligt viktigt är det dock att inse sin livsstils påverkan på omgivningen och att erkänna sin personliga makt att förändra den. Vi kan och vi kan alla bestämma hur!
 

Maria Pettersson är miljövetaren från smålands djupa skogar som kan ägna sig åt matlagning och hushållsbestyr i timmar. Hon drömmer om ett hus på landet med trädgård, samtidigt som hon vill ha tillgång till stadens rika liv. 

Det här är sista krönikan i Ekoguiden Sommar. De andra krönikorna tillsammans med sköna utflyktstips och festivalhäng hittar du här.

STÖD OSS
Tags: