Den 28 april genomförde Medveten Konsumtion och miljösajten Minplanet en carrotmob i butiken Goodstore i Stockholm. 78 personer kom till butiken och handlade under de två timmar carrotmoben pågick. Medvetna om att 30 procent av summan de handlade för skulle gå till energibesparande åtgärder i butiken. De flesta hade hittat dit via Carrotmob Stockholms Facebook-sida.

Inne i butiken rådde god stämning. Musikerna Thobias Bjerb och Aron Schoug spelade gitarr och fiol, Goodstores Catharina Ström bjöd på biodynamisk läskedryck och trängseln var stor i de smala gångarna.

Två som hittat dit var Mika Wallgren och Hanna Storby, som besöker Goodstore då och då.
  • Vi hittade eventet på Facebook och tyckte att det gav en bra anledning att komma till Goodstore ikväll, sa Mika Wallgren som främst var ute efter butikens goda veganfalukorv.
  • I Hannas korg låg en stor påse te samt ett rejält paket kidneybönor. 

Goodstore hade valts ut för morotsmoben efter en budgivning bland nio mindre matbutiker i området Katarina-Sofia i Stockholm, där Goodstore la det hägsta budet, 30 procent av den ökade omsättningen.

Resultatet blev att 78 personer handlade för 15 115 kronor. Krasst blev det 4 534 kronor till energibesparande åtgärder (30 procent av den ökade omsättningen), men Goodstore har valt att lägga hela 8 000 kronor på LED-lampor. Dessa lampor har en brinntid på 50 000 timmar, så det är en god investering inte bara för miljön, utan även för Goodstore.

Ett fint och trevligt initiativ, tycker Goodstores Catharina Ström.

Eventet fick också god mediebevakning. TV4 Stockholm gjorde ett inslag, ”De konsumerar för miljöns skull”  och dessutom var en journalist från Råd & Rön på plats och skrev ett reportage på tidningens hemsida, ”Sveriges första Carrotmob”. Dessutom skrev många miljösajter om carrotmoben, se nedan.

Vill du vara med och ordna nästa carrotmob i Stockholm? Eller vill du starta en carrotmob på din ort och få lite tips? Hör av dig till oss! Maila .

Fler artiklar om carrotmoben:

Lyckad Carrotmob på Goodstore – Min Planet

Nu har vi gått med i maffian – i morotsmaffian – Ekostil

Sveriges första Carrotmob på Goodstore – Asfaltblomman

Carrotmob på Goodstore den 28 april! – Ecoprofile

Carrotmob, eller morotsmaffian! – Diakonia aktivist

Carrotmob Stockholms blogg hittar du här

Tags: