I morgon är det Black Friday. Ett närmare globalt fenomen där butiker säljer sina produkter och tjänster billigt. Riktigt billigt.

Vår grundfilosofi i föreningen Medveten Konsumtion är det smarta gamla ordspråket Reduce, Reuse, Recycle. Med tillägget Respect.

Vad menar vi med respekt?

Vi menar respekt för arbetarna i produktionen. Respekt för att de som tillverkar produkter som du och jag ska kunna köpa varje dag i vår lokala butik.

Som du säkert vet produceras väldigt lite av våra produkter som finns att finna i Sverige inom landets gränser. Och som du säkert också vet produceras mycket i fattiga länder, där Kina, Indien och Bangladesh är några kända exempel.

Vad händer då när en vara vi köper är väldigt billig, hur mycket får då arbetaren i början av produktionskedjan? Låt oss ta kläder som ett exempel. Så här ser det ut vid produktionen av ett klädesplagg. Låt oss för exemplets skull ta ett par jeans som kostar 1000 kr. Det här går dina pengar till:

59 % Återförsäljare och skatt (590 kr)

12 % Märke och reklam (120 kr)

12 % Materialkostader (120 kr)

12 % Transport- och lagringskostnader (120 kr)

4 % fabriken som tillverkar plagget (40 kr)

>1 % Arbetaren (Mindre än 1 %)

Om något är billigt, var tror du att nedskärningarna görs i kedjan ovan?

Ofta kommer stora internationella företag med skamliga avtal till fabrikerna i fattiga länder som resulterar i väldigt låg lön för arbetarna. Säger arbetarna nej och vill ha mer lön, får de inte avtalet. Därför accepterar de företagens skamliga förslag, för det måste dem. Resultatet är låga löner, ingen arbetsrätt. De utsätts för kemikalier och andra faktorer i deras arbetsmiljö som gör dem och deras familjer sjuka.

Givetvis skall det poängteras att en dyr vara så klart inte automatiskt betyder att arbetarna i produktionen får mer betalt? Genom att syna företag i sömmarna och genom att leta efter märkningar på de produkter vi köper kommer vi kunna göra val som gör stor skillnad. Glöm inte fråga i butiken. Konsumentens fråga i butik är en stark röst som bidrar till förändring.

Så här dagen före Black Friday kan vi inte låta bli att fråga oss – where is the love? Om inte för klimatet eller miljön så kanske för människor som dig och mig, kan vi kanske välja att konsumera lite mindre och mer medvetet. För du och jag kan påverka hur produkter produceras och hur mycket som skall produceras i framtiden.

Låt dig inspireras Black Eyes Peas låt “Where is the love”. Sprid ordet om vad vår snabba konsumtion innebär för arbetarna i produktionen.

https://www.youtube.com/watch?v=WpYeekQkAd

Tags: