Karlskrona – Ekopärlan vid vattnet

I väntan på tåget som skall ta mig ner till Malmö sitter jag på KRAV-märkta Wayne’s Coffee i Karlskrona och summerar mina två dagar i denna underbara stad. På schemat stod lanseringsfest av Karlskrona Ekoguide samt föreläsning på Café Planet. Inför min resa hit pratade jag med en vän som besökt Karlskrona i somras. Hon beskrev staden som: ”magisk”. Nu när jag ska sammanfatta min vistelse i denna gröna stad i Blekinge kan jag bara hålla med.

Det har varit två fartfyllda dagar och det började med en föreläsning på Café Planet – en föreläsningsserie inom hållbarhetsrelaterade ämnen som bedrivs av Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen. Jag hade blivit inbjuden till Karlskrona och Café Planet för att prata om medveten konsumtion på Systrarna Lindqvist Café och Surdegsbageri. Det var ett härligt, öppensinnat och pratglatt gäng som hade kommit för att lära sig mer om konsumtionsfrågor, diskutera och vara med på workshop inom hållbarhetstemat. Tack till Systrarna Lindqvist Café och Surdegsbageri för att ni bjöd in oss att vara i era lokaler. Tack också till Anton Petterson från Studiefrämjandet som var värd för kvällen.

Denna kväll lanserade vi samtidigt Karlskrona Ekoguide. En guide som getts ut lokalt i samarbete med Naturskyddsföreningen Karlskrona. Bakom arbetet med guiden finns redaktören för Karlskrona – Ben Andersen och hans recensenter som lagt ner mycket tid och omsorg med att ta fram material till guiden. Ett annat stort initiativ i skapandet med guiden kom från Linnéa Stolt, recensent i Karlstad, som arbetat med layout och utformning. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till dessa eldsjälar för deras stora engagemang!

Idag mötte jag tidigt upp Ben och Maria, recensent i Karlskrona, för att sprida den tryckta guiden till alla butiker som finns med i guiden. Vi träffades på Christina Andersens ekologiska klädbutik LotusEco för att samla ihop oss innan vi gav oss iväg. Torsdagen fylldes med många spännande möten med de recenserade butikerna som visade sin uppskattning för guiden som de såg fram emot att sprida till sina besökare. Tryckta Karlskrona Ekoguide finns nu på alla butiker som finns recenserade i guiden, samt på Karlskrona Turistbyrå. På eftermiddagen åkte vi ut till Skärva gård där vi åt vegansk och ekologisk mat på Skärva Grönt och Gott. Vi besökte också Skärva Ekobutik. Har du vägarna förbi är det ett måste att stanna till på Skräva Gård för att ta del av dessa två guldkorn och ta del av den fina naturen som omger gården.

Karlskrona är en fantastisk stad som har stora möjligheter att bli en genomgående grön stad. Inte minst med tanke på vårt fantastiska gäng Ben Andersen, Maria Lagebrand, Anna Jonasson, Mats Olsson och Irmeli Romo som håller koll på Karlskronas gröna smultronställen. Vill du komma i kontakt med Ekoguiden Karlskrona skickar du ett mail till:

Ska du på utflykt i sommar Sverige rekommenderar vi dig att åka till Karlskrona – Ekopärlan vid vattnet. Surfa in på Karlskrona Ekoguide genom att klicka här. Glöm inte att besök www.ekoguiden.nu för att se hur ekoutbudet ser ut på din ort.

/Björn Jensen, Projektledare för Ekoguiden

Tags: