Nu är vår första veckan med Sommar med Ekoguiden över och Karlstad med Linnéa Stolt och Ulrika Neldorin tackar för sig. Här kommer veckans krönika som Ulrika skrev tidigare i veckan. Hon börjar krönikan med att ställa frågan “varför har jag inte flugit på tio år?”. Mycket intressant läsning.(Bilden är på Ulrika ute i naturen där hon gärna spenderar sin fritid och semester). I morgon är det Ekoguiden Stockholms tur med våra redaktörer Stieg Andersson och Christina Margaritoglou. Du följer deras rapportering på Ekoguidens Facebooksida.

Fem frågor om flygresor

Nu blev det redan i övermorgon och midsommarafton eftersom jag lyckades förlora mig i den Norska vildmarken på Öygarden utanför Bergen. Nu sitter jag här på Eikelandsosens bibliotek strax sydost om Bergen. Tanken var att jag skulle skriva lite kåseri om hållbar semester, så håll tillgodo:

Så varför jag inte flugit på 10 år?
Det är helt enkelt en så oerhört onödig och miljödegraderande grej att ta sig för enligt mig. Faktiskt är flyget det transportsätt som påverkar klimatet mest räknat per passagerare och kilometer. En person som flyger tur och retur till Thailand släpper ut lika mycket som en genomsnittlig personbil gör på ett helt år! Och efter den resan så är personens hållbara utsläppsutrymme för det året slut.

De som tycker sig behöva fler resor per år är inte särskilt få tyvärr. Och inte heller är det så att de då helt väljer bort bilen när de kommer hem från sin tur till andra sidan jorden. Men det med flyg är en blind fläck för många. Vi vet egentligen att det inte är så smart det vi gör, men vill inte veta, vi vill fortsätta flyga… Resandet är en så komplex grej där status och norm spelar stor roll i vad och varför – alla vill vi vara världsvana och beresta – vi visar genom resandet att vi har råd, är lyckade… och vi vet ju innerst inne alla att den cirkusen är en lögn. Egentligen vill vi väl alla ha människor nära oss som är fina, omtänksamma, trevliga, kunniga, roliga och framförallt finns där för oss, och det är ju något som en utlandsresa till andra sidan jorden absolut inte garanterar.

Men eftersom jag är en sån obotlig optimist så väljer jag, trots statistik som visar på ökande antal utlandsresor, att se lite positiva tendenser i detta elände. Hemester är en sådan tendens.

Och jo, jag har rest en hel del utomlands tidigare, speciellt som jag arbetade som biståndsarbetare så var flyget ett nödvändigt ont. Men jag blev mätt på att se världen och jag tror att vi är några stycken som är det. Det är inte bara peak oil eller peak fosfor eller för all del peak naturresurser som hänger över axeln och flämtar. Peak konsumtion har dykt upp lite som en bubblare i Kuznet eller miljödegraderingens fortspår. Alltså många i den privilegierade delen av världen har shoppat och rest såpass mycket redan att många börjar längta efter annat. Statusen som tidigare följde de som reste långt bort som en aura av coolness att vara den som sett alla de där ställena, som har råd att dra till Asien varje jullov är inte längre helt självklar. Precis som att ha shopping som intresse peakde på andra sidan millennieskiftet så börjar även statusen som det tidigare var att säga att en drar ner till Barcelona över en weekend solkas av att fler och fler inser det absurda i svenskarnas ökande flygande.

Jakten på lyckan i charterhotell och tapasbarer på en svettig strand känns lite avlagt när det faktiskt finns både vackrare, intressantare och mer miljövänliga alternativ här hemma. Det som kommit att definieras som hemester men som kan tolkas lite olika beroende på vad en lägger i innebörden av “hemma” är inte längre de mindre bemedlades olycka utan fler och fler inser vilken kvalitet det ligger i att upptäcka det vi har om knuten, lära sig något om vårt eget land eller njuta den vackra och fortfarande ganska så för ögat synligt iallafall rena natur vi har omkring oss här hemma.

En förutsättning för själva idén med hemester, med tex. dagsutflykter hemma, ska fungera är ju att en stänger av sådant som kan vara kravfyllt eller stressande såsom jobb, dator, mobil, sociala medier och åtaganden – åtminstone den största delen av dagen, annars blir det inte särskilt vilsamt och inte så mycket samvaro av det hela….samt att en inte startar en vindsröjning eller gör mer hushållsarbete än nödvändigt. Hängmattan anbefalles…

För tänk om det är så att det du letar efter, som får dig att komma på vad du vill göra resten av ditt liv eller den där personen som säger den där smarta saken som fick dig att tänka annorlunda eller klura ut något du bärt med dig ett bra tag, tänk om det finns just här, och nu. Jag har lärt mig mycket på mina olika resor i Sydamerika eller Asien, men de allra viktigaste och roligaste ögonblicken har jag alla haft här hemma. Ofta har helt oväntade personer som jag först inte alls kommit överens med kommit att bli vänner och det är absolut inte det mest spektakulära som fastnar som fina minnen. För när jag tänker tillbaka på min barndoms somrar så minns jag ofta hur underbart det var att cykla de där tre kilometerna in till Strångsjö bibliotek och stoppa näsan i en bok som luktade så som bara gamla böcker gör, cykla hem och slänga mig på en filt på gräsmattan och läsa den, möjligen ihop med ett knippe urgallrade morötter jag dragit upp ur landet och sköljt i regnvattenstunnan. Jag försöker tänka på det när vi översköljs av all reklam för vattenland, cirkusar och tivolin, och resor med personer utklädda till bamse som tar hand om dina barn.

Men vad ska en göra då?

 • Gör en lista!
  Det är alltid roligt att ha en lista att kryssa – Vi brukar låta barnen skriva en sommarlovslista – dvs vad de önskar göra denna sommar så att vi vuxna inte bara hittar på en massa som barnen egentligen inte bryr sig så mycket om. Tivedens vitsand och Verkaåns mynning i Haväng står alltid högst upp. Efter denna semester i Norge så frågade vi vad som var roligast, hittills så vinner stranden nedanför stugan där en kan fiska krabbor och bada och samla stenar…Äventyr i storstaden Bergen nämndes aldrig.
 • Kryssa nationalparker
  Sverige har 29 Nationalparker och vi har i min familj bestämt att vi vill se varenda en av dem. Vi har alltså en krysslista där vi hitills endast har kryssat åtta av tjugonio och de flesta av dem ligger söderut i landet. Orsaken till detta projekt är att vi helt enkelt älskar vackra och sköna naturupplevelser men att det ibland kan vara svårt att få till att verkligen boka en tågbiljett eller ta den tiden till att sedan också göra det – åka ut dit och se alla spännande avkrokar av vårt land och se alla de där olika slags naturtyperna som våra nationalparker bevarar åt oss för all framtid.
 • Kryssa världsarv eller ekofik eller garnaffärer
  Om du inte vill kryssa nationalparker, kan du kanske kryssa museum, fågelsjöar, botaniska trädgårdar, ekocaféer (och rapportera in bra tips till oss på Ekoguiden), bryggerier, Lista bästa stränderna hemma – ta ett landskap i taget och lek “läs och res” Sverige dvs ta reda på allt ni vet om ett landskap per semester. Denna lista kanske kan överföras till andra intresseområden också. Något som jag tänkt på är att se de Världsarv vi har här hemma – kanske kan det vara en grej att kryssa – för att få en massa fina kulturupplevelser?
 • Gå en kurs
  Att lära sig något nytt, uppfylla en flyktig eller sedan länge närd önskan eller dröm eller bara på impuls ta en kurs i fäktning eller klättring kan ge mer kickar och ge både färdigheter och goda minnen när semestern är över – viktigt är kanske att lämna prestationsstress därhän om det ska bli riktigt kul och kunna räknas som en “hemestersemester”.
 • Njut hemma!
  Kanske lista (jag gillar listor) allt som är kul och bra hemma och gör det – men inget annat…

Ja som ni märker kan jag skriva massor om detta – men nu ropar midsommarmakrillen på mig – den som min vän Johanna nyss drog upp ur en fjord och som skall stekas i smör som midsommarmat. Så glad midsommar på er!

Söndag om det svajiga internet är med mig, kommer en rapport från Bergen, en stad som till min stora glädje visade sig vara ekostaden nummer ett i Norge….iallafall om jag ska tro min nya kompis Diana som har en vintageshop ett stenkast från där en av nordens nya förpackningsfria butiker som slår upp portarna i år.

Tags: