Kära handel,
Åh, kära du, det är med värme och åtrå jag skriver detta. Jag kan inte sluta tänka på dig kära du, inte ens om jag försöker. Du omringar mig, slukar mig hel, får mig svag i knäna och ger små fjärilar i magen. Det finns alltid något nytt att upptäcka med dig, något spännande och nyckfullt, det känns som att vi hör samman, som att du ser mitt minsta behov. Ofta före jag ens visste att det fanns. Jag öppnar min blodröda plånbok så mycket det går för dig, kära handel, en dag som denna, en Alla hjärtans dag, gör du mig extra varm i hela kroppen.

Detta är dagen vi hurrar för kärleken och på sätt och vis har gjort här i Sverige sedan 1960-talet. Kanhända att vi idag firar av mer kommersiella skäl än till följd av martyren Valentin som på 400-talet agerade skyddsängel för unga, förälskade par som ville gifta sig mot omgivningens vilja.

Jag vandrar runt bland hjärtformade florsockerpudrade bakelser, rosa fluffiga gosedjur trängandes i skyltfönstret, klarröda hjärtan som sticker fram bland chokladen på livsmedelsbutiken och hav av rosor. Jag faller in i en ljusröd, dimmig, rosdoftande romantisk koma. Och, jag funderar. Var det detta som var meningen? Hur kan dessa saker vara representation av något så heligt som ren kärlek? Det finns oändliga möjligheter för hur vi kan fira en hjärtans dag om vi bara ser bortom det oändliga havet av pryttlar.

Tänk om vi ersatte det materiella prylsvärmeriet med ord och mening idag. Vad skulle vi förslagsvis ersätta det med? Tid? Tid och omtanke? Två helt magnifika presenter. Tänk om vi idag lägger allt fokus på att lyssna in, sända en tanke, forma vackra ord och ge till någon vi tycker om. Låt oss bli mer kreativa! Är du t.ex ensam idag? Finn en ny vän följt av ett spännande äventyr! På skjutsgruppen.se kan du haka på samåkning med någon du inte känner till en stad du aldrig varit i. Kulturkonsumera mera. Undersökningar visar att konsumera kulturtjänster är betydligt mer miljövänligt framför prylar och resor. Gå på musée-marathon eller bjud in alla vänner på en vegetarisk, närproducerad och klimatsmart middag. Mat ska vi ju alla ändå äta, eller hur?

Vid denna dag säljs varje år över fyra miljoner rosor i Sverige. Idag verkar omtanke kunna omsättas i antalet prylar eller värdet av en person räknat i kronor: ”Jag älskar dig lika mycket som chokladen smakar eller som antalet blommor i buketten”. Vi skulle kunna säga att denna dag är en kärleksfull dag för handeln, en dag att öppna våra plånböcker snarare än våra hjärtan. Är det meningen?
Av en rapport från Svensk Handel 2012 visade det sig att ca 56 procent av svenskarna firar Alla hjärtans dag. Det motsvarar ca 5,4 miljoner människor. Tänk vad vi skulle kunna åstadkomma för kärleksfulla stordåd om lika många människor tog fram medmänniskan lite extra. Att ge en främling ett leende, stanna upp en stund, sluta tidigt på jobbet för att umgås med familjen. Ja tänk, så många som idag då skulle gå runt med lite extra värme i bröstet. Vem behöver prylar när det finns så enormt många fler sätt att uttrycka och tillsammans förnimma denna underbara känsla kallad kärlek. Tillsammans gör vi kärleken till en konst, som tar sig i uttryck på alla dess möjliga vis.

Spendera tid med varandra snarare än frossa i konsumtion. Låt oss anstränga oss lite extra denna dag och inte låta en söt krambjörn få berätta historien om hur vi verkligen känner. Berätta den själv. Låt oss ge denna dag den meningsfullhet den förtjänar. Låt den vara en dag för alla hjärtan.

Text: Jenny Lagergren, Föreningen Medveten Konsumtion

STÖD OSS
Tags: