Julen står för dörren en högtid som många håller kär då den ofta innebär ledighet, god mat och tid med nära och kära. Maten är central under julfirandet. Det traditionella julbordet bygger till stor del på kött, så som skinka, köttbullar, korv och revbensspjäll, vilket gör dess klimatavtryck stort. 2019 stod hushållen för drygt 60 procent av de konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen. Det är siffror från Naturvårdsverket, där livsmedel utgör en betydande del. Maten är en faktor som till stor del påverkar vårt individuella klimatavtryck. Enligt branschorganisationen Svenskt Kött äter svenskarna i snitt 1 kg julskinka per person och år. Med andra ord: vad vi har på julbordet gör skillnad för klimatet.

Julskinkan fortsatt en favorit på julbordet

Det går att se en nedåtgående trend i svenskarnas köttkonsumtion de senaste åren. Enligt siffror från Jordbruksverket så har konsumtionen av kött minskat med ca 10 kg per capita. Siffrorna visar från rekordsiffran 88,4 kg per capita 2016 till 78,6 kg per capita 2020. Men på julbordet verkar köttet fortsatt vara det som svenskarna helst äter. I Livsmedelsföretagens julmatsundersökning 2021 anser 70 procent att kött och chark ska dominera på julbordet och där julskinkan förstärker sin position som julbordsfavoriten nummer ett. I samma undersökning uppger 7 procent att de tycker att icke-animalisk mat ska stå i centrum på årets julbord.

 

Grönt på julbordet

Att ersätta köttet på julbordet kan göra stor skillnad för planeten. Genom att ersätta de animaliska rätterna med växtbaserade alternativ kan julbordets klimatavtryck sänkas. Enligt en undersökning som företaget Oatly gjort tillsammans med RISE kan klimatavtrycket sänkas med hela 79 procent. Det finns mängder med inspiration på nätet med bra vegetariska och veganska alternativ. Varför inte byta ut julskinkan mot griljerad rotselleri och köttbullarna till en köttfri variant. Gör din egen “sill” av tofu eller aubergine och gör en härlig sallad med grön- och brysselkål.

WWF (Världsnaturfonden) har en matkalkylator där det enkelt går att testa matens klimatpåverkan. Ett verktyg för att skaffa sig en uppfattning om olika livsmedels utsläpp av koldioxidekvivalenter. Sveriges Konsumenter har även en samlingssida för Gröna guider inom flera olika områden. Bland annat finns en guide för mat, vilken kan vara väl värd att titta närmare på.

 

Minska matsvinnet

Glöm inte att ta tillvara på alla rester som blir över då matsvinnet under julen ökar. Ett alternativ kan vara att se över antalet rätter på julbordet. Ofta är det många olika rätter som serveras vilket gör att det ofta blir mycket rester. Kanske räcker det med en sillsort istället för tre? Se till att förvara maten på rätt sätt mellan måltiderna så den inte blir dålig. Gör nya rätter av sådant som blir över eller frys in om du inte hinner äta upp.

Så när du planerar årets julbord försök att byta ut en del av köttet, fisken och mjölkprodukterna till gröna alternativ. Handla också bara det som du behöver eftersom vi ofta avslutar julen med stora mänger rester.

STÖD OSS