Idag startar föreningen Medveten Konsumtion kampanjen ”Inget NYP i jul”. Många vill tänka på miljön när de handlar men vet inte hur. Genom att låta bli NYProducerat i julklapp och istället unna sig second hand gör man gott både för miljön och den egna plånboken. Detta är vad föreningen Medveten Konsumtion uppmanar till nu när årets klappkalas drar igång. Medveten Konsumtions tf. Generalsekreterare Alexandra Davidsson finns tillgänglig för att ge de bästa tipsen för en jul utan NYP.

– Julen är härlig, jag spenderar den med nära och kära och det är oftast en mysig stämning. Denna kärlekens högtid handlar också om självklarheten att få ge och få julklappar för att visa sin uppskattning för dem man älskar; men samtidigt som man gör det kan man också göra en skön insats för miljön, säger Alexandra Davidsson på Medveten Konsumtion. 

Genom att vi tillsammans låter bli NYProducerat i julklapp och istället unnar oss något att återbruka gör vi gott. Både för miljön och den egna plånboken.

Att vi är många som vill bry oss om miljön när vi handlar vet vi. Med anledning av detta kommer vi från måndagen 15 december och en vecka framåt ladda upp en bild om dagen på någon eller några personer som ger bort en julklapp som inte är nyproducerad. Kampanjen visar bara några av alla de Inget NYP-alternativ som finns.

Inget NYP står för inget nyproducerat och syftar på alla de nyproducerade prylar och produkter som ofta ligger under granen vid jul. Det behövs reflektion och nya synsätt på julkonsumtionen.

I år återanvänder vi också tidigare vinnare av utmärkelsen ”Årets julklapp” som görs varje år av HUI Research. De här julklapparna är ofta lätta att hitta begagnade och på second hand. Kanske rent av i den egna garderoben eller i sitt vindsförråd? Därför tycker vi att det går lika bra att ge bort årets julklapp 2005 som årets julklapp 2014.

Men egentligen handlar det inte om Årets julklapp. Det handlar om en tankeväckare som vill inspirera till att ge bort, eller önska sig, second hand och sådant som inte är nyproducerat. En kampanj som avser att skapa reflektion kring våra konsumtionsmönster. Inte minst i juletid.

NÅGRA TIPS:
 1. Handla second hand är klimatsmart. Utöver att vara klimatsmart så är begagnade produkter till större grad giftfria, billiga och unika. Och svenskarna är positiva till second hand! Traderas YouGov-undersökning visar att nästan hälften av alla svenskar säger ja till begagnat, och i jul planerar man att lägga nästan 900 kr på second hand-klappar. 
 2. Önska dig second hand eller hållbara tjänster i julklapp. Så kan vi hjälpas åt mot en schysstare jul.
 3. Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in vår gratistjänst Ekoguiden som guidar till butiker med ett schysst utbud.
 4. Kolla om du hittar julklappen längst in i din egen garderob eller i en bortglömd kartong på vinden. Kanske finns där något som någon annan både behöver och vill ha? Annars kolla in begagnatsajter som Tradera, Bjussa, Rensa Vinden och Blocket. För inspo kolla in vår Youtube-film ”Måste julklappar vara nya?”

– Det här är en superbra kampanj! Den positiva inställningen till second hand beror främst på att det är bra för miljön, men också för att en begagnad julklapp känns unik, och att det inte bidrar till köphetsen. Vår YouGov-undersökning visar att på topplistan över klappar att få ligger samlarsaker som antikvariat eller designerplagg, media där försäljningen på vinylskivor ökat lavinartat på Tradera samt hemelektronik. Att ge gamla prylar nytt liv genom att låta någon annan glädjas över dem är det mest hållbara man som konsument kan göra, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Så häng på du också! Gör en insats för miljön.

– 4,2 jordklot är vad som skulle krävas om alla levde som i Sverige – tre för mycket. Att handla second hand är kul, spännande och ett enkelt sätt att reduce, reuse & recycle; att avstå från att fortsätta nalla på ett femte ej existerande jordklot. Så, från oss alla, till er alla; Inget NYP i jul, avslutar Alexandra Davidsson.

 • Julklappar som man helst vill ge begagnat:

  1.Samlarsaker, 65 %
  2.Media, 39%
  3.Leksaker, 35 %
  4.Accessoarer, 33 %
  5.Hemelektronik, 23%
  6.Märkeskläder 21 %
  7.Sportprylar 19 %
  8.Inget av ovan 17%

  Julklappar som man helst vill få begagnat:

  1.Samlarsaker 58%
  2.Media 41%
  3.Hemelektronik 35 %
  4.Accessoarer 35 %
  5.Märkeskläder 27%
  6.Sportprylar 19%
  7.Leksaker 16%
  8.Inget av ovan 20%

  (Topplisan är hämtad från Traderas YouGov-undersökning)

Inget NYP i jul’ följer ni enklast på Medveten Konsumtions Facebook evenemang. Allra helst ser vi så klart att du är med!

#ingetnyp

Inget NYP i jul!

STÖD OSS
Tags: