Konsumtion av nyproducerade produkter blir ett allt större problem för miljön. Vi börjar nå gränsen för vad vår planet klarar av att hantera. Trots detta pekar alla prognoser på en fortsatt eskalerande konsumtion i världen.

Då vi är övertygade om att stora delar av vårt konsumtionsbehov kan tillgodoses av produkter som redan finns vill föreningen Medveten Konsumtion nu uppmana alla svenskar att anta en utmaning. Utmaningen går ut på att under sommaren undvika att köpa nyproducerade produkter (Nyp).

Om du ska köpa möbler, ta då en tur till en sommarauktion. Om du ska köpa klänning, kolla in en vintagebutik, om du har tröttnat på dina skor, se om din skomakare kan piffa till dina gamla pjuck istället. Eller varför inte leta det du behöver på någon av alla de lokala loppisar som poppar upp som svampar ur jorden på sommaren.

Kampanjen handlar alltså inte om köpstopp, utan enbart om att inte konsumera nytt. Fritt fram för återkonsumtion, remake och secondhand!

Naturligtvis finns undantag. Det är ju lite svårt att hitta mat som inte är nyproducerad och inte så trevligt att använda begagnad tvål eller toapapper. Att köpa en 20 år gammal flytväst är kanske heller ingen bra idé. Vi tänker inte göra en lång lista på vad som är tillåtet att köpa nytt utan tror att ditt sunda förnuft kan dra gränserna.

Grundtanken är alltså att det som med en rimlig ansträngning kan hittas i begagnad form köps begagnat (eller inte alls). Men, vi skapar alla våra egna regler för denna utmaning. Poängen är att var och en lägger ribban på en nivå som känns rimlig. Det ska vara en intressant utmaning, inte ytterligare ett sätt att få dåligt samvete.

Med sommaren avser vi i denna kampanj 1:a juli till 15:e augusti.

Är du redo för den avancerade nivån så förslår vi att du kombinerar denna månad med att i möjligaste mån bara köpa ekologiskt vad gäller livsmedel och andra förbrukningsvaror som du måste köpa nya.

Förutom att mindre nytt är bra för miljön så finns det säkert bättre saker att göra under sommaren än att shoppa. Så bjud in dina vänner och låt det bli en sommar utan nyp!

Du går med i kampanjen genom att på Facebook söka efter ”Inget Nyp i Sommar”.Direktlänk: 

Om du inte har Facebook kan du gå med genom att maila till info@medvetenkonsumtion.org och tala om att du vill delta.

Tags: