Genom att vi tillsammans låter bli NYProducerat i julklapp och istället unnar oss något att återbruka gör vi gott. Både för miljön och den egna plånboken.

Att vi är många som vill bry oss om miljön när vi handlar vet vi. Med anledning av detta kommer vi från måndagen 15 december och en vecka framåt ladda upp en bild om dagen på någon eller några personer som ger bort en julklapp som inte är nyproducerad. Kampanjen visar bara några av alla de Inget NYP-alternativ som finns.

Inget NYP står för inget nyproducerat och syftar på alla de nyproducerade prylar och produkter som ofta ligger under granen vid jul. Det behövs reflektion och nya synsätt på julkonsumtionen.

I år återanvänder vi tidigare vinnare av utmärkelsen ”Årets julklapp” som görs varje år av HUI Research. De här julklapparna är ofta lätta att hitta begagnade och på second hand. Kanske rent av i den egna garderoben eller i sitt vindsförråd? Därför tycker vi att det går lika bra att ge bort årets julklapp 2005 som årets julklapp 2014.

Men egentligen handlar det inte om Årets julklapp. Det handlar om en tankeväckare som vill inspirera till att ge bort, eller önska sig, second hand och sådant som inte är nyproducerat. En kampanj som avser att skapa reflektion kring våra konsumtionsmönster. Inte minst i juletid.

Några tips:
  • Att handla second hand är klimatsmart. Utöver att vara klimatsmart så är begagnade produkter ofta till större grad giftfria, billiga och unika.
  • Önska dig second hand i julklapp. Så kan vi hjälpas åt mot en schysstare jul.
  • Känner du till din stads spännande second hand-butiker? Kolla annars in Ekoguiden som guidar till butiker med ett schysst utbud.
  • Kolla om du hittar julklappen längst in i din egen garderob eller i en bortglömd kartong på vinden. Kanske finns där något som någon annan både behöver och vill ha? Annars kolla in begagnatsajter som Bjussa, Rensa Vinden, Blocket och Tradera.

Inget NYP i jul’ följer ni enklast på Medveten Konsumtions Facebook. Allra helst ser vi så klart att du är med!

#ingetnyp

Inget NYP i jul!

STÖD OSS
Tags: