På Gotland finns alla möjligheter att göra medvetna val ur ett miljö- och rättviseperspektiv när man handlar. Det finns många second handbutiker där man kan shoppa återvunnet och återbruk, dessutom finns det många företag som fokuserar på hållbarhet. Ekoguiden har träffat några spännande gotländska företag som bidrar till att deras produkter under sin livscykel inte påverkar miljön negativt. I Ekoguiden hittar du bland annat Jordnära och Häxan Hulda samt ett antal second handbutiker. Ett företag som arbetar med råvaran, Ullkontoret, har vi skrivit om i en tidigare artikel.

ImseVimse är ett företag som har profilerat sig inom hållbarhet. Det grundades för 30 år sedan av Marie Walleberg i Hemse. Idén till ImseVimse föddes ur hennes behov att lindra sitt barns blöjeksem. När Marie började använda tygblöjor så försvann snabbt besvären och hennes dotter blev blöjfri tidigt.

Sedan starten har företaget utvecklat och sålt funktionella och återanvändbara textilprodukter med omtanke för människor och miljö. Idag säljer ImseVimse textilprodukter för både barn och kvinnor, allt från blöjor till tygbindor, som är gjorda för att kunna tvättas och användas flera gånger. Försäljningen sker online globalt och via återförsäljare inom Sverige, som t ex COOP och Apoteket. Produkterna tillverkas inte i Sverige utan i fabriker som finns i Lettland och Turkiet. Men huvudkontoret finns kvar på Gotland och 11 anställda samordnar hela verksamheten.

Tags: