Luften börjar bli varmare igen. Påskliljorna lyser gula i vägkanten om vintern varit mild, videungen vaknar och snart börjar häggen dofta. Precis nu när våren är på väg att bryta ut kommer påsken, en högtid för många av oss och så även för handeln då det innebär en starkt ökad konsumtion av allt från ägg till godis i mängder. Det finns många sätt som vi kan konsumera mer hållbart under alla våra högtider, men påsken väcker även tankar om vår livsstil var dag.

Vad är det som gör våra högtider, vilka det än må vara som just du firar, till något vi håller fast vid år efter år? För en del har de en religiös betydelse, för andra är de tillfällen att umgås och för vissa knyter de återkommande traditionerna ihop dåtid med nutid. Oavsett anledning verkar högtiderna vara viktiga för många. Vi får räkna ner dagarna och vi vet att firandet snabbt är över, vilket bara gör uppskattningen än större. Jag tror att tidbegränsningen är viktigare än vad vi är medvetna om. Om vi drack påskmust året om skulle det nog inte vara en favorit hos så många och ingen skulle väl bli lika glad av ett färgglatt påskris eller barnens påskpyssel om vi hade det på köksbordet året runt. Och ägg, hur nyttiga de än är, kan man absolut äta för många av.

I Sverige lever vi i ett ständigt tillgängligt överflöd av saker och tjänster. Många av oss kan köpa det mesta vi vill ha när vi vill ha det och vi drömmer ofta om mer, lyxigare eller dyrare saker. Det finns inga begränsningar i vår konsumtion. Istället för att vara något som fyller en faktisk funktion för oss så har konsumtion blivit en livsstil och något som vi upplever att vi mår bra av. Det märkliga är dock att behovet aldrig verkar bli tillgodosett. Istället för att bli nöjda av det vi köper så kommer direkt en strävan efter nästa bil, nästa renovering, nyare kläder, exklusivare mat och trendigare inredning. Det som höll i tio år, eller till och med en livslängd, för tidigare generationer byts nu gärna ut varje säsong.

Det är dags att dra i handbromsen. Inte nog med att det tär på miljön, konsumtionshetsen och konsumtionstempot verkar inte heller få oss att må bra. Att ha tillgång till något hela tiden är ett effektivt sätt att förstöra dess upplevda värde. Påsken och alla andra årstider påminner oss om värdet i förgängligheten, värdet i att få vänta, att få längta och att bara få ha något en kortare tid när vi annars aldrig behöver vänta på något. Om vi kunde fira påsk och äta påskägg varje dag skulle firandet snabbt vattnas ur. Det skulle inte bli något firande alls faktiskt.

Jag önskar att vi kunde komma ihåg och låta det genomsyra hela vår livsstil, framförallt vårt konsumtionsmönster. Jag önskar en återgång till att vi väntar med att köpa saker tills de faktiskt behövs, till att vi äter efter säsong igen, till att vi inte känner behov av att byta ut vårt bohag var och vartannat år. Jag är säker på att vi skulle njuta mycket mer av det, precis som det nu ligger framför oss att få njuta av vårens högtider.

Glad Påsk!

Text: Elin Iderström
Tags: