Gästkrönikör Frida Samuelsson, kommunikatör och hållbarhetsansvarig på Swedish Welcome, frågar sig om vi läst innehållsförteckningen på vår semester. Vi reser allt mer för varje år och ofta utomlands. Frida bjuder in dig till att semestra på hemmaplan och delar med sig av sex hållbara resmål i Sverige. 

Har du läst innehållsförteckningen för din semester?

Är du en sån som vänder på förpackningar? Kanske börjat bry dig mer om E-ämnen, spana in certifieringar och intressera dig för arbetsvillkoren där varorna tillverkats? I så fall är du i gott sällskap. Antalet medvetna konsumenter ökar – under 2014 började allt fler göra medvetna val och försäljningssiffrorna för både KRAV och Fairtrade tog ett rejält kliv uppåt.

Men ibland är det inte så lätt att vara en medveten konsument, särskilt inte när det är dags att åka ut och resa. För hur tar jag med mina vanor på semestern? Hur hittar jag en innehållsförteckning på ett vandrarhem? Och hur vet jag att det går att lita på det som står i foldrar och på hemsidor? De stora charterbolagen har varit i blåsväder senaste veckorna och fått kritik för hållbarhetsmärkning som inte håller måttet och för arbetsvillkoren på hotellen i Dubai, enligt Swedwatch senaste granskning. Till och med gästernas egna omdömen – på resesajten Tripadvisor – ligger farozonen med exempel på förfalskningar.

Tänk om det fanns någon som verkligen kollade åt dig. Någon som har ett lika brinnande intresse som du för att maten på hotellet inte bara är god, utan också närproducerad och ekologisk. Någon som värnar om att toaletten är ren och rengjord med ett svanenmärkt rengöringsmedel. Någon som verkligen bryr sig om allt ifrån medarbetarpolicys till solpaneler och tillgänglighet, så att både den som sitter i rullstol eller kanske ser dåligt kan känna sig välkommen. Så att du kan slappna av och njuta till fullo. Vi kallar dem för Swedish Welcome-rådgivare, eller ”hemliga professionella gäster”. De är specialutbildade för att göra objektiva bedömningar utifrån gästupplevd kvalitet och hållbar utveckling. Varje turistverksamhet får hemliga och bokade besök, där de bedöms inom ett hundratal områden. Resultaten av bedömningen visas upp på www.swedishwelcome.se så att du ska kunna välja boenden och upplevelser utifrån vad som just du värderar.

Besöksnäringen är oerhört viktig för oss i Sverige, även om det inte alltid pratas så mycket om det. Den ökar mer än någon annan näring och ger arbeten åt tusentals människor, däribland många unga och utrikes födda. Den ger mer exportintäkter än både järn och stål, transportbilar och livsmedel. Intäkter som ofta hamnar på landsbygden, där de väl behövs.

Idag görs en miljard internationella resor. Och den globala turismen beräknas växa med 66% till 2030. Vi behöver utveckla besöksnäringen så att gästerna blir nöjda, och utveckla den på ett hållbart sätt inom ramen för planetens gränser. Det är en omfattande uppgift och vi behöver göra den tillsammans. Vi som certifieringsorganisation, näringen, destinationer och regioner, intresseorganisationer, myndigheter och inte minst du som medveten konsument.

Vi vill bjuda in dig till att semestra i Sverige! Även då frosten biter i kinderna, eller kanske framför allt då, när lugnet lagt sig? Kan hända du hittar en ro, till att resa med närvaro, märka hur vi faktiskt blir lyckligare av upplevelser och passa på att äta gott och rädda världen samtidigt. Och framför allt, ta semester på semestern, tryggt förvissad om att du läst innehållsförteckningen.

Sex hållbara resmål
  • En blekgrå bohuslänsk novembermorgon vid Nordiska Akvarellmuseet, kanske bor du över i någon av konstnärsateljéerna och äter en ömsint tillagad middag på restaurang Vatten.
  • En tur på naturis med Stockholm Adventures. En skärgårdsfjärd eller en liten trolsk insjö – du tas med av kunniga guider dit isarna är som bäst för dagen.
  • En kväll i en stuga på småländska Tofvehult där du kan kura skymning i sällskap av naturen, tystnaden och levande ljus.
  • Med gummistövlar och en skön kofta under regnjackan blir du ”Bonde för en helg” på KRAV-gården Fallängetorp för Fä och Folk i Västmanland.
  • Ett avbrott från vardagen på Runnviken Pensionat där du bor i en återuppbyggd herrgårdsflygel. Ekologisk odling, hälsa och välbefinnande står i centrum på denna sörmländska pärla.
  • Stå öga mot öga med ett urtidsdjur på Myskoxcentrum i Härjedalen, där det bedrivs forskning och avel för att bevara den vilda myskoxstammen i området. En stuga, omgiven av sju berg hittar du i närliggande Fjällbyn.

Fler certifierade boenden och upplevelser hittar du här: www.swedishwelcome.se. Läs mer om hållbart resande under våra Råd & Tips.

Foto: Marie Linnér

STÖD OSS