I år åkte vi, tillsammans med tre av våra volontärer, till Almedalen för att berätta om hur man kan engagera sig lokalt, delta på intressanta seminarier och mingel, samtala med idémakare och opinionsbildare och självklart recensera Visbys bästa ekoställen. Vi passade också på att göra en recension av själva arrangemanget när vi ändå var igång med pennorna.

Årets Almedalsvecka hade stort fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor och hela 1418 av de 3487 arrangemangen var miljödiplomerade av Region Gotland. För att få sitt arrangemang diplomerat behöver man leva upp till krav inom områdena källsortering och produkter, mat och dryck samt tjänster och underleverantörer. Bra tycker vi även om kraven i vår mening är lite lågt ställda. I praktiken blir det aningen tandlöst att ett evenemang som låter bli att dela ut trycksaker, bjuder på kranvatten i stället för flaskvatten och som tagit flygbussen till platsen, men som t ex inte serverar ekologisk mat, får lov att kallas miljöarrangemang. Vi besökte dessutom flera arrangemang på temat hållbarhet som inte var miljödiplomerade. Vi kan förstå att plastglas och flaskvatten är praktiskt men det vore fint att se att fler arrangören tar ett helhetsgrepp om sitt hållbarhetsarbete. Mycket prat och lite verkstad är ett uttryck som dyker upp i vårt medvetande.

Det fanns ont om papperskorgar på området och det fanns ingen sopsortering för besökare. Vi hade också gärna velat se papperssortering för alla flyers. Det var väldigt ont om ekologisk mat och dryck vilket känns självklart på ett arrangemang med ett brett fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor. Något för både arrangörer och restauranger att ta fasta på inför 2016! Vi hittade dock några favoriter som finns recenserade i Ekoguiden Gotland.

Det hamnade även en hel del på pluskontot när vi summerade våra dagar i Visby. Det var till exempel lätt att ta sig fram på cykel och det fanns gott om parkeringsplatser för cyklar vilket är väldigt positivt. Pantamera hade flera pantstationer på området och en trevlig kampanj där gatumusikanter sjöng och spelade deras temasång för pant.

Det känns fint att många verksamheter delade ut tygpåsar då det uppmuntrar till att undvika plastpåsar när man går och handlar. Extra plus till de som tänkt ett steg till producerat miljö- och fairtrade certifierade påsar med klassisk design.

Miljömärkta Coop hade en mycket engagerande och efterlängtat initiativ då de tagit tag i frågan om att ta hand om alla våra resurser genom att börja sälja andrahands-sorterade frukt och grönsaker. Roligt för både unga och gamla! Med slogan “Det är insidan som räknas” fotograferades folk tillsammans med andrahandssorterad frukt och glad eventpersonal i fruktutstyrsel, hurra!

Djurens Rätt inspirerade till medveten konsumtion genom att dela ut sitt trevliga receptblad med veganska recept och stort plus i kanten för funktionellt tänk bakom flera laddningsstationer för mobiler och annan elektronisk utrustning samt gratis wifi.

Vi återvände till fastlandet fyllda av ny kunskap och mycket inspiration och hoppas få se ytterligare ökat fokus på hållbarhet, både i och utanför programmet i Almedalen 2016.

Jennie Johansson, Linda Strandenhed, Therese Storm och Sofia Engström

Tags: