En dag som det kan kännas extra kul att ge något till någon man tycker om, för att visa uppskattning och kärlek, är Alla Hjärtans Dag. Men dagen innebär många gånger lyxigare inköp som oftast har en större miljöpåverkan än den vardaglig konsumtionen. Så hur firar man en hållbar Alla Hjärtans Dag? Och vad ska man undvika?

“Det är inte konsumtion i sig utan vår överkonsumtion som är det stora problemet idag. Och kommersiella dagar uppmuntrar till ofta ogenomtänkta köp av nykonsumtion. Vi behöver helt enkelt ta medvetna köpbeslut för att vända på den trenden. Och självklart kan man vilja visa sin kärlek lite extra på en dag som Alla Hjärtans Dag, men man kan införskaffa sig det man vill ge på ett schysstare sätt”, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion.

 

Choklad

Det är populärt att köpa choklad på Alla Hjärtans Dag, det är ofta både gott och uppskattat. Men kakaoindustrin har stora problem med sina arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter. Den är även associerat med utbredd regnskogsskövling, övergödning, samt förgiftade marker och vattendrag på grund av bekämpningsmedel.

Hållbar choklad

Det finns gott om hållbara alternativ för choklad. Dessa tillverkas av fristående chokladtillverkare, ofta i liten skala, och med ett starkare fokus på kvalitet, hållbarhet och transparens. Priset är lite högre då de betalar betydligt mer för kakaon, men det är lättare att garantera bra kvalitet och acceptabla sociala förhållanden.

  • Handla ekologisk och rättvisemärkt choklad. Titta gärna efter tredjepartscertifieringar.
  • Köp choklad från mindre företag som jobbar mer småskaligt och hållbart.
  • Konsumera mindre choklad – men av bättre kvalitet!

 

Godis

Godis och kanske framförallt gelehjärtan är en populär gåva att ge, dagen till ära. Men godis har en förvånansvärt stor påverkan på klimatet både i form av övergödning och utsläpp. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött! Dessutom är godisförpackningar ofta gjorda av blandade material, plast och aluminium, som gör dem svåra att återvinna.

Hållbart godis

  • Undvik godis med palmolja. Palmolja är inte alls bra för klimatet och används ofta i godis, kakor, choklad och popcorn.
  • Gör eget godis. Det finns många, enkla recept att välja på. Och vad visar inte på uppskattning mer än att du tog dig tiden att göra eget godis!

 

Blommor

Många vill gärna ge rosor till sin älskade på Alla Hjärtans Dag, och i februari säljs mellan nio och tio miljoner rosor i Sverige. Ofta importeras dessa rosor långa sträckor eftersom odlingen sker i varma länder och flygtransporterna innebär höga utsläpp. Men problemen med de importerade rosorna ligger främst i att odlingarna ofta har dåliga arbetsförhållanden.

Hållbara blommor

  • Köp Fairtrade-certifierade rosor som odlats under etiska arbetsförhållanden. Miljöpåverkan tas dock inte i beaktande.
  • Ett klimatmässigt mer hållbart alternativ är svenskodlade tulpaner. Tulpansäsongen börjar i mitten av januari och håller på fram till påsk.
  • Ge en krukväxt istället för snittblommor. De håller betydligt längre! Köp gärna krukväxter uppdrivna i Sverige från t ex lokala handelsträdgårdar.
  • Varför inte ge ett träd till någon du tycker om? På så vis kan du visa uppskattning och samtidigt göra något bra för planeten! Träd suger upp koldioxid ur luften och har därmed en väldigt positiv effekt på miljön. Du kan köpa ett träd för den egna trädgården eller ge ett träd i en skog genom olika initiativ.

 

Smycken

Att smycka sig med guld och silver är ofta förknippat med en speciell känsla eller ett speciellt tillfälle. En symbol för någonting värdefullt i livet. Men många personer har haft guldet eller silvret i sina händer före det blir ett smycke och få leverantörskedjor är så komplicerade samt har så stora miljömässiga, sociala och ekonomiska risker och problem som guld och silver.

Det finns även risker för vår egen hälsa i vissa smycken. Smycken av metaller kan innehålla nickel, kadmium och bly. Läder och textil kan innehålla sexvärt krom samt azofärger och smycken av mjuk plast så kallade ftalater. Alla dessa ämnen påverkar vår hälsa negativt på olika sätt.

Hållbara smycken

  • Köp ett begagnat smycke. Det finns oändligt många vackra smycken till olika prisklasser på andrahandsmarknaden.
  • Ta reda på innehållet i smycket. Speciellt om du köper ett smycke av andra material än guld, silver eller platina och det är importerat från utanför EU.
  • Köp smycken av återanvänt guld och silver eftersom detta inte bidrar till ny gruvdrift. Jämfört med många andra material som återvinns försämras inte kvaliteten på guld och silver oavsett hur många gånger det återanvänds.
  • Välj Fairtrade guld och silver för att stödja miljövänliga arbetsmetoder, förbud mot barnarbete samt bättre och säkrare arbetsförhållanden för gruvarbetare. Facklig frihet, garanterade minimipriser och långvariga affärsförbindelser ingår också i certifieringen.

 

Middag

En romantisk middag är ett annat fint sätt att fira dagen på. Med tanke på att maten vi äter står för nästan en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan är att göra medvetna val i mataffären en av de viktigaste sakerna vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck.

Hållbar middag

  • Minska på köttet och ersätt det med vegetariska alternativ som baljväxter, spannmål, frön och nötter.
  • Minska på mejeriprodukter och ersätt dem med växtbaserade alternativ.
  • Välj framförallt ekologisk mat och gärna även närproducerad om det går.
  • Även plastförpackade ekologiska frukter och grönsaker är de bättre än de konventionella eftersom den stora miljöpåverkan sker vid odlingen. I snitt står livsmedelsförpackningar bara ca 5% av produktens ekologiska fotavtryck.
  • Köp rättvisemärkta produkter när de finns tillgängliga.
  • Släng ingen mat. När maten slängs går all energi som behövs för att producera den bokstavligen rakt ner i soporna. Det gör också pengarna du köpte maten för.

 

Med råden ovan i åtanke kan du fira Alla Hjärtans Dag med omtanke både för den du håller kär och planeten vi bor på. Att göra medvetna köpval påverkar. För tillsammans gör vi skillnad!

Vill du veta mer om hur du kan leva hållbart i vardagen? Medveten Konsumtion erbjuder flera olika distanskurser och föreläsningar inom hållbar konsumtion.

 

STÖD OSS