Att vänta barn är en spännande tid, men det kan också vara lätt att bli överväldigad av mängden produkter som marknadsförs som “nödvändiga” för nyblivna föräldrar. Många av dessa prylar är egentligen överflödiga och inte alls lika viktiga som vi tror. Visste du att en småbarnsfamilj kan konsumera uppemot 8000 blöjor per barn och att en familj på fyra slänger omkring 130 kg mat varje år? Det första levnadsåret för ett barn kan också kosta runt 160 000 kr. Genom att göra hållbara och medvetna val kan du både spara pengar och minska din familjs miljöpåverkan – för både ekonomins och planetens skull. Här är några enkla och inspirerande tips för hållbarhet under småbarnsåren.
Tänk efter innan du handlar
Som nybliven förälder är det lätt att bli överväldigad av alla produkter som marknadsförs som “nödvändiga” för den lilla. Men tänk på att alla barn inte behöver alla saker som annonseras för dem. Kanske gillar inte din bebis napp, eller så föredrar hen att åka i bärsjal istället för barnvagn. Ett bra tips är att vänta och prova innan du investerar i dyra prylar. Många gånger upptäcker man att det inte behövs så mycket som man först trott.
Testa och låna innan du köper
Innan du gör större inköp, fundera på att testa produkterna först. Låna saker från vänner eller familj, eller fråga om du kan prova exempelvis babysitter eller bärsele. På så sätt får du en bättre uppfattning om vad just ditt barn gillar och behöver. Det gör det också lättare att undvika onödiga inköp som inte används. Genom att låna eller köpa begagnat kan du dessutom spara både pengar och resurser, samtidigt som du gör ett bra val för miljön.
Välj medvetet när det gäller textilier
Textilier som kläder och sängkläder är ofta lätt att hitta begagnat, och dessa har ofta redan fått bort eventuella kemikalier vid tvätt. Om du väljer att köpa nytt, leta efter ekologiska och miljömärkta alternativ. Kom ihåg att välja tvättmedel som är snälla både mot huden och miljön – utan parfym och sköljmedel.
Leksaker – Kvalitet före kvantitet
Små barn behöver inte en uppsjö av leksaker för att vara sysselsatta. Ofta är ett tomt mjölkpaket eller en träslev lika intressanta som dyra plastleksaker. Fokusera på hållbara material som trä och andra naturmaterial, och kontrollera att leksakerna är fria från farliga kemikalier. Välj gärna begagnade leksaker eller hyr dem via specialiserade tjänster. Att byta leksaker med vänner är också ett bra alternativ för att minska konsumtionen.
Bonus! När någon frågar “Vad önskar sig barnet i tvåårspresent?” Föreslå gärna saker som barnet verkligen behöver – och var inte rädd för att nämna att du gärna tar emot second hand. Detta är ett bra sätt att visa att du är helt okej med begagnade presenter och att det är ett hållbart och ekonomiskt alternativ. Om barnet redan har tillräckligt med prylar, föreslå istället en upplevelse som present!
Välj ekologiska produkter för barnhygien
För de allra minsta behöver du inte mycket mer än vatten och en mild olja. Undvik tvålar och schampon med parfym eller starka kemikalier som kan irritera barnets känsliga hud. Välj istället ekologiska och oparfymerade alternativ, och leta efter produkter med certifieringar som Svanen, Bra Miljöval eller Astma- och Allergiförbundet.
Minska kemikalierna i barnens omgivning
Barn är extra känsliga för kemikalier, vilket gäller allt från elektronik till möbler. Undvik elektronik i sovrummet för att minska exponeringen för flamskyddsmedel och andra kemikalier. När du renoverar eller köper möbler, välj miljömärkta alternativ för att skapa en hälsosam inomhusmiljö.
Tygblöjor – Bättre för plånboken och miljön
Visst, tygblöjor kräver lite mer jobb, men de sparar pengar och minskar plastavfallet dramatiskt. Välj gärna blöjor av naturmaterial och använd miljömärkta tvättmedel för att tvätta dem. Om du använder engångsblöjor, välj ekologiska alternativ som innehåller så lite plast som möjligt. Ett bra alternativ kan också vara att köpa begagnade blöjor eller hitta dem på second hand-marknader.
Köp varor med omsorg – Satsa på långsiktiga investeringar
När du köper barnprodukter, välj sådana som är hållbara och kan användas länge – gärna av fler barn eller genom att de ärvs. För småbarn är kläder i naturmaterial som bomull och ull bra alternativ. Du kan också tänka på att hyra vissa produkter, som barnvagnar eller bilbarnstolar, för att minska onödiga inköp och skapa mindre avfall.
Hållbara alternativ för mat och måltider
Välj ekologiska och närproducerade råvaror när du lagar mat till ditt barn. Att laga egen barnmat är inte bara ekonomiskt, det minskar också plastavfallet. Försök också att minska matspill genom att använda rester på ett kreativt sätt, som att göra puréer eller frysa in överskottsmat.
Hållbar transport för småbarnsfamiljer
När du köper barnvagn eller bilbarnstol, överväg att köpa begagnat eller hyra för att minska onödiga inköp. Om du har möjlighet, välj kollektivtrafik, cykel eller samåkning för att minska koldioxidutsläpp. Kanske är en lådcykel familjens nya vardagshjälte – praktisk, miljövänlig och full av nya möjligheter!
Hållbara familjeaktiviteter
Istället för att köpa nya leksaker, varför inte ta med ditt barn på ett naturäventyr? Bygg en koja i skogen eller gör en skattjakt i parken. Hemma kan ni skapa kreativa projekt, som att bygga en fågelholk eller måla stenar. Dessa aktiviteter är både roliga och hållbara och ger samtidigt möjlighet att skapa minnen.
Bonus: När ditt barn växer ur sina kläder eller leksaker, ge bort dem till andra föräldrar, sälj eller byt. På så sätt bidrar du både till att minska miljöpåverkan och hjälper andra föräldrar.
Lyssna på vår podcast!
För fler tips och inspirerande samtal om hållbarhet under småbarnsåren, lyssna på vår podcast. I avsnittet Småbarn + Leva hållbart = Sant? diskuterar vi allt från tygblöjor och ekologiska barnprodukter till smidiga lösningar för att minska både kostnader och miljöpåverkan.
En medveten livsstil
Som förälder kan det ibland kännas som en utmaning att leva hållbart. Men små förändringar gör stor skillnad! Börja med att göra de val som känns enklast och mest meningsfulla för er. Du behöver inte göra allt på en gång – det viktigaste är att göra medvetna val som känns rätt för just din familj.
STÖD OSS