Nu står grillsäsongen för dörren med allt vad det innebär. Livsmedelskedjorna annonserar ut billigt kött och erbjuder medlemstidningar med grilltips, och på var och varannan grill hamnar den ena köttbiten och korven efter den andra. Samtidigt frågar sig den medvetna konsumenten om det finns några hållbara alternativ till biffen och korven på grillen.

Visst finns det mer eller mindre hållbara alternativ att välja mellan i butiken!

Den 5 juni anordnade Medveten Konsumtion ett Science Café om just hållbart kött. Tillsammans med Elin Röös, doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet, och Mats Lannerstad, forskare på Stockholm Environment Institute och International Livestock Research Institute, samtalade vi om köttets klimatpåverkan, varför kött är så billigt och inte minst om ifall det finns något hållbart kött.

Det är välkänt att världens djurproduktion bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. De största miljöbovarna är storskaliga “köttfabriker” där djuren hålls inne och matas med kraftfoder (t.ex. soja) och där gödslet läggs på hög och läcker näring som riskerar att leda till övergödning.

I Sverige behövs ett levande jordbruk för att främja den biologiska mångfalden. Kor som betar bidrar till att hålla landskapen öppna och stimulerar den biologiska mångfalden. Om korna betar på marker som inte kan användas till odling kan de dessutom ta tillvara på en resurs som annars skulle gå till spillo. En sådan köttproduktion kan ses som ett hållbart alternativ, kanske är det snarare köttkonsumtionens hållbarhet som bör ifrågasättas.

Maten är ur ett historiskt perspektiv mycket billig idag. Vi spenderar bara i genomsnitt 13% av vår disponibla inkomst på mat. Ett hållbart producerat kött, som det från en småskalig ekologisk producent i Skåne, kostar dubbelt så mycket som det vanliga köttet i butiken. Om vi väljer sådant kött skulle köttkonsumtion säkerligen minska eftersom vi inte skulle ha råd att köpa lika mycket kött.

Hur ska man då tänka om man vill grilla ett lite mer hållbart kött i sommar?
  • Först och främst bör man välja svenskt fläsk- och nötkött. Fördelarna är många; svensk köttproduktion är relativt småskalig i jämförelse med resten av Europa, svenskt djurskydd är också bättre, transporterna blir kortare och betande kor bidrar till biologisk mångfald. Svensk kyckling kan dessvärre inte skryta med att vara så mycket bättre än utländsk eftersom man använder kycklingar som är framavlade för att ge så mycket kött som möjligt. Å andra sidan slipper man transporterna med svensk kyckling.
     
  • För det andra bör man välja ett naturbeteskött. Att utfodra djuren genom att låta dem beta på naturbetesmarker är det mest energieffektiva sättet att producera kött. I Sverige behövs dessutom betande djur för att hålla landskapen öppna och bevara den biologiska mångfalden.
     
  • För det tredje bör man välja ett ekologiskt kött. Ekologiskt kött är inte nämnvärt bättre än konventionellt kött ur klimatsynpunkt. Ur miljösynpunkt däremot är det att föredra, bland annat då gården måste vara självförsörjande på foder och därmed kan använda gödslet i foderodlingen.
Rekommenderade kostvanor för både miljö och hälsa?

Ett annat sätt att minska sin klimatpåverkan är att dra ner på sin köttkonsumtion. Mer grönsaker och mindre kött. Vart fjärde år slår nordiska näringsexperter ihop sina kloka huvuden och går igenom mängder av forskningsrapporter. Allt för att komma fram till vad vi bör äta för hälsans skull. Enligt forskarna kan en kost med ett rikligt intag av fiberrika livsmedel från växtriket (till exempel mörkgröna bladgrönsaker, kål och lök, bönor och ärter, rotfrukter, frukter och bär), frekvent intag av fisk och skaldjur samt vegetabiliska oljor minska risken för sjukdom. Rött kött (nöt, fläsk, lamm) och charkprodukter hamnar på listan vi bör äta begränsat med. Känns det igen? 

Även mjölkprodukter med låg fetthalt finns med i rekommendationerna. – Kanske passar fler på att själva spä ut sin mjölk med kranvatten. Ett trevligt bidrag för både plånbok och miljö. Bland annat skulle man slippa en del av transporterna men fortsatt bidra till att hålla de svenska landskapen öppna. Så länge det är svensk mjölk så klart, säger Alexander Clemenson

Tags: