Julkampanj – Grann som en gran

Många av oss tycker att det är mysigt med traditioner kring julfirandet. Julen är samtidigt en av de högtider som känns svår för många att fira på ett hållbart sätt och en tradition som är speciellt svår att avstå är julgranen. Med kampanjen Grann som en gran vill vi hjälpa till att uppmärksamma de miljö- och klimatproblem som finns med julgranar men även såklart ge dig massor av tips och inspiration för hur du kan fira en mer hållbar jul!

Tradition

Traditionen med inomhusgran kommer från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741. Den var klädd med äpplen, saffranskringlor och vaxljus. Traditionen växte först fram i de övre samhällsskikten i städerna för att sedan sprida sig bredare och även ut på landsbygden. Från herrgårdar och prästgårdar spred sig julgranen ut i bygderna. På 1800-talet när julgranarna var vanliga i hela landet så var fortfarande många granar så små att de kunde placeras på bordet eller hängas från taket.

Hur kan vi göra istället?

Det finns flera hållbarhetsproblem när det kommer till traditionen med julgranar. Men genom att göra lite mer hållbara val så kan vi tillsammans göra stor skillnad. Läs mer om granar och om vad du kan göra!

Alternativ gran

Köp en gran i kruka

En gran i kruka kan uppskattas år efter år. För att underlätta sökandet så har så vi har satt ihop en lista på några företag som säljer gran i kruka. Här kan du köpa gran i kruka.

Ge bort ett gåvobevis i julklapp

Stötta kampanjen Grann som en gran och Medveten Konsumtions arbete genom att köpa ett gåvobevis. Det är en perfekt julklapp till nära och kära som bryr sig om klimatet. Det finns tre gåvor att välja på; 100 kr, 300 kr och 500 kr. Du får ett digitalt gåvobevis (pdf) som du kan skriva ut själv eller helt enkelt maila till mottagaren. Köp gåvobevis här!

Gåvobevis