Ett regnigt midsommarfirande är redan glömt och semestrarna planeras för fulla muggar. På söndag drar ett säkert sommartecken igång, nämligen Almedalsveckan i Visby på Gotland. Medveten Konsumtion är naturligtvis på plats med sina ekorecensenter för att recensera Visbys hållbara utbud av restauranger, caféer och butiker. Men Gotland är ju mer än bara Visby och vår alldeles egna ekoredaktör Helena Uddholm har svängt ihop en guide till denna öarnas ö för dig som vill vara medveten på semestern. 

På Gotland är det aldrig långt till närmaste secondhand- eller gårdsbutik – åtminstone inte sommartid. Loppisarna finns spridda över hela ön – har du passerat en dyker snart en skylt upp för nästa. Gårdsbutikerna är också många och där säljs kravcertifierade eller närproducerade grönsaker, spannmål, bär, honung, kött- och skinnprodukter och mycket mera. Många gårdar håller öppet året om och säljer produkter alltefter säsong i obemannade gårdsbutiker. Håll utkik efter skyltarna längs landsvägen!

Många av gårdarna samarbetar och säljer även sina produkter i gemensamma gårdsbutiker eller handelshus: I Gothem socken har några gårdar gått samman om ett sommaröppet handelshus. I boden säljs bl a lammkött, ekologiska korvar, honungssalvor, kombucha och gotländska delikatesser som blåklintssaft. I år kommer handelsboden att ligga vid Gothems strandbad, så varför inte göra en dagsutflykt och bada vid en av Gotlands barnvänligaste stränder, fika på det mysiga Vitvikens Café och handla med dig ekologiska och närproducerade delikatesser hem! Att besöka Botvalde gård som säljer köttprodukter via handelshuset är en upplevelse i sig! Sista onsdagen i juli är det öppen gård, då är det tillfälle att besöka gården och lära sig hur en automatiserad mjölkgård fungerar, klappa kalvar och gosa med kossor – en riktig upplevelse för stora och små. Det går också att få bo på gården och stifta närmare bekantskap med en mjölkgård på Gotland. På Stafva gård sjuder det av aktiviteter: Barlingbo bryggeri brygger gotländskt öl, Guteglass tillverkar glass i gårdsmejeriet, Stafva gör ostar och Wickströms tillverkar korvar. Alla produkterna och dessutom några till från producenter i närheten säljs i gårdsbutiken som är öppen året om.

Andra trevliga utflyktsmål där du både kan äta gott och handla ekologiskt/närproducerat är t ex Vamlingbo prästgård på södra Gotland, Lilla Bjers strax söder om Visby och Graute gård på norra Gotland.

Vamlingbo Prästgård som är från 1700-talet är byggnadsminnesmärkt och en av de mest välbevarade prästgårdsmiljöerna på Gotland. Ett café är inrymt i trevliga lokaler på bottenvåningen i det gamla huset. Där serveras förutom kaffebröd även soppa, lammfärsbiffar och smörgåsar på eget surdegsbröd. Invid huvudbyggnaden finns en trädgårdsbutik som även säljer fairtrade produkter tillverkade av bl a återvunnet papper och restprodukter från möbelindustrin. Extra bonus vid ett besök till Vamlingbo prästgård är att kunna besöka Museum Lars Jonsson och utställningarna Forum Östersjön och Naturum Gotland. Den senare ger en spännande inblick i Gotlands geologiska utveckling och extra värd att avsätta tid för om man har barn med sig. Planera för ett långt besök till Vamlingbo prästgård!

Gården Lilla Bjers KRAV-certifierades 2001. Gårdsbutiken håller öppet året runt och utbudet av ekologiska grönsaker och bär varierar efter årstidernas växlingar. Gårdskrogen, som har fått flera fina utmärkelser, ligger i ett rymligt växthus med modern inredning och trevlig atmosfär. Sortimentet av grönsaker i gårdsbutiken är stort, mångfalden och uppläggningen inspirerar verkligen till kulinarisk matlagning.

Mellan de stora vägarna som leder till Fårösund och Slite ligger den vackra gården Graute idylliskt belägen i Hejnum. På gården föds lamm och nötboskap upp för köttproduktion. Allt från lammen tas till vara, så därför kan man i gårdsbutiken hitta traditionella fårskinn, sittdynor och fårskinns-kuddar – men också handledsmuddar, axelväskor och formgivna armband. På gården kan man ta en fika inom- eller utomhus och handla gott rekokaffe och närproducerade bakverk i det fräscha caféet. Gården är väl värd en avstickare från de stora vägarna!

Om du inte kommer längre än till Visby vid ditt besök till Gotland, titta gärna in på Kvinnfolki vid Donnersplats som säljer hantverk utförda av kvinnliga gotländska företagare. Och om du inte ens kommer till ön finns det flera försäljningsställen på fastlandet där du kan handla gotländsk eko/reko kvalitet. Eftersom flera av gårdarna och butikerna också har webb-butiker kan du njuta av det gotländska var du än bor. Titta in på Ekoguiden för att hitta fler ställen på Gotland och i övriga Sverige.

PS. Vill du träffa oss på i Visby under Almedalsveckan? Vi finns på plats på Studiefrämjandets frukostseminarium “Klimatflyktingar – varifrån kommer de och varför?” där vi berättar om hur du kan engagera dig lokalt.
Tags: