Jag googlar väderleksrapporten igen och kan knappt tro mina ögon. Japp, fortfarande spås 22 grader och sol på fredag. I år hänger vi på slow-rörelsen, skippar bilköer ut ur stan och tar dagen som den kommer. Men några attribut hör midsommar till och kan få vilken stadsbalkong som helst att andas midsommarblomster. Här är mina topptips som gör din midsommar grön. Sill. potatis, gubbe och nubbe. Sämre kan man ha det!

Konung på alla svenska högtidsbord är sillen såklart. Sill finns det gott om så den kan du äta med gott samvete. Välj gärna FSC- eller KRAV-märkt så kan du vara säker på att bestånden är rikliga och att fisket sker på ett ansvarsfullt sätt. Undvik dock sill från västra Östersjön där bestånden sinar. I WWF:s fiskguidekan du läsa mer. Själv gör jag sillatårta som dekoreras med tångkaviar och mycket grönt.

Svensk färskpotatis, eller nypotatis som man säger på min barndoms halländska, hör sommaren till. Vad inte alla vet är att potatis är en av de hårdast besprutade grödorna. Köp därför ekologisk potatis. Och svensk såklart, men det är ju självklart en midsommar. Passa också på att lära dig lite mer om knölarna med hjälp av våra Råd & Tips.

Till sillen och potatisen ska jag testa denna illgröna basilikasnaps på inrådan av en kontorsgranne som vunnit pris för densamme. Systembolaget har ett par sorters ekologiskt okryddat brännvin som funkar finfint. Latmasken köperfärdigkryddat och spenderar med fördel förmiddagen i hängmattan.

Till efterrätt blir det jordgubbar. Våra svenska gubbar besprutas hela sju gånger innan de hamnar i vår mun. Rester av bekämpningsmedel sitter kvar både utanpå och inuti jordgubben. Needless to say, köp ekologiska! KRAV guidar till en ekogubbe nära dig. En skvätt ekogrädde på det så är desserten i hamn.

Då så. Bara att vänta in fredagen och en och annan skur.

 

Glad midsommar önskar Jennie och Medveten Konsumtion

 

PS. Blir det långtråkigt i helgen så finns Sommar med Ekoguiden som en räddare i nöden. Mer om det imorrn.

Tags: