Påskpynt
Påskris har ofta en ohållbar detalj: fjädrarna. Antingen plockas de från levande fåglar eller är en biprodukt från slakt. Oftast kommer fjädrarna från kalkoner i USA som hålls i trånga utrymmen där de kan få sin näbb eller klor avklippta. Fjädrarna transporteras därefter till Kina för att färgas och få ståltråd och sedan till Sverige. Processen är alltså ohållbar med långa transportsträckor och försätter djur i undermåliga och smärtsamma situationer.
Hållbara tips för påskpyntet
- Använd syntetiska fjädrar om du redan har hemma.
- Köp påskpynt på second hand.
- Gör egna dekorationer av tyg, papper eller blommor! De är minst lika vackra, och bidrar inte till en handel som är dålig både för djuren och planeten.
Ägg
För de som äter animalier är ägg en fantastisk proteinkälla och innehåller många vitaminer. Men hönsen är de djur som har det allra tuffast i livsmedelsindustrin och ca 80% av alla höns får aldrig sätta en fot utomhus. Branschen gör det svårt för konsumenter att göra medvetna val genom fina ord i kombination med liten text. Vad det egentligen står:
- Inredd bur = en höna får ca ett A4-ark att leva på.
- Frigående inomhus = det får finnas upp till 9 höns på en kvadratmeter.
- Tillgång till utevistelse = betyder inte att hönsen får vara utomhus.
Hållbara tips för ägg
- Välj ekologiska ägg från Sverige.
- Används kikärtsspad istället för ägg när du bakar.
- Ät färre ägg och släng dem inte! EU-reglerna säger att Bäst-före-datumet är 28 dagar efter att de värpts men äggen håller i kylskåp i minst 2 månader.
- Färga dina ägg naturligt genom att koka dem ägg rödbeta, lökskal eller gurkmeja.
- Lägg dina äggskal i komposten!
Påskbordet
Det traditionella påskbordet tenderar att vara fyllt till bredden av animaliska produkter och det finns oftast mycket mer mat än som faktiskt kan ätas upp under en middag.
Hållbara tips för påskbordet
- Låt det vegetariska ta störst plats på påskbordet och servera det först.
- Välj gärna lokalt, men framförallt ekologiskt.
- Anpassa mängden mat efter vad som faktiskt kommer att ätas upp.
- Använd små tallrikar för att minska risken för matsvinn och använd upp resterna.
- Läs mer om medvetna val av mat och dryck under Råd & Fakta.
Föreningen Medveten Konsumtion önskar alla en glad hållbar påsk och en härlig ledighet med nära och kära!
STÖD OSS