Temat är hygien och kosmetika. Hur skall vi egentligen tänka när produkter vi använder inom det nämnda temat ofta innehåller tvivelaktiga ämnen, ämnen som vi inte till 100 % kan veta hur de påverkar hälsa och miljö? Michelle Bucht, Miljövetare från Malmö, har tagit sig ann ämnet och ger dig praktiska tips på hur vi kan tänka för att långsamt och i vår egna takt närma oss mer hållbara produkter att använda på vår kropp.

Sommarfin utan att kroppen och naturen får lida pin

Nu står värmen och knackar på dörren och vissa produkter lägger vi på hyllan, medens andra börjar användas mer. I den här krönikan tas det upp lite tips och råd hur du bör förhålla dig till kosmetika och hudvårdsprodukter när solen lyser som starkast. Värt att poängtera här är att jag utgår ifrån försiktighetsprincipen när jag konsumerar själv och när jag ger råd till andra. Jag kommer här nedan prata lite om deodoranter och parfymer.

Vissa saker saknar vetenskaplig konsensus men jag utgår ifrån att jag endast vill konsumera saker jag vet är säkert, inte något som man inte vet dess toxiska karaktär. För att ge ett exempel har vi deodoranter som ofta innehåller aluminium som har en fuktbevarande effekt. Det debatteras om huruvida hudens porer kan ta upp aluminiumet i kroppen, eller om molekylerna är för stora för att kunna tas upp. Jag anser här att det är säkrare att välja bort den produkten och välja en variant utan tungmetaller eller syntetiska ämnen. Nu när värmen är här börjar en del svettas mer vilket är helt naturligt, med det sagt, om körtlarna i armhålan är van att få aluminium kommer det ta 2-3 veckor innan din kropp är nollställd och kan reglera fuktighetshalten själv utan hjälp av ämnen. Innan jag slutade med deo med aluminium svettades jag mycket, trots att jag använde deo och hade inte stora förhoppningar på att min kropp skulle fungera bättre utan det. Det tog ungefär en månad för mig för jag slutade när jag bodde i Spanien en sommar och jag upplevde att tröjorna blev fuktiga några månader. Som kompromiss med min kropp slutade jag använda kläder som satt åt i armhålan och syntetiska plagg som inte andades. Därefter har jag inte haft några problem med svettningen. Värt att tillägga är att vår lukt speglar vår konsumtion, det vill säga allt vi äter och smetar på oss som kroppen tar upp. Om vi inte svettas ut de toxiner vi får i oss lagras de i kroppen om de inte försvinner med urinen. Dessutom kan det vara svårare att gå ner i vikt om svettkörtlarnas reningsfunktion är nedsatt.

En annan sak jag vill uppmärksamma är doftämnen, nästintill alla kosmetika och hygienprodukter innehåller ämnen som medför att produkten luktar gott. Vanligt i de varugrupperna är polycykliska mysker och de är persistenta och har bioackumulerande egenskaper (Yamagishi et al., 1981 & Sarah et al., 2008). Polycykliska mysker (PCM) går bl.a. under handelsnamnen: Tonalide (AHTN) och Galaxolide (HHCB). HHCB och AHTN har hittats i mänsklig fettvävnad och i bröstmjölk. PCM har påvisats i avloppsvatten, ytvatten, fisk samt i sediment. Studier från 2004 visar att HHCB och AHTN har en antiöstrogen effekt i fisk, vilket innebär att de bl.a. får minskad fertilitet. EU har fastställt restriktioner för vissa myskföreningar i kosmetika, t.ex. AHTN då en produkt får utgöra mellan 0,1 % – 2,5 % av innehållet (EU 2008:183).

Min avsikt här är inte att skrämma upp er utan att ge en bild av att det finns ämnen som förekommer i kosmetika som vi inte vet tillräckligt mycket om deras miljö- och hälsotoxicitet. När det gäller doftämnen kan det vara en god idé att försöka välja så många produkter som möjligt som är doftfria då upplevelsen egentligen är när vi applicerar det på ansiktet, när burkarna öppnas, men ingen känner doften på din maskara när du har applicerat den.

Slutligen några tips som gör det lättare att välja i produktdjungeln

  • Leta efter produkter med kort innehållsförteckning, om du vill googla på de ämnen du inte känner till så du förstår vad produkten innehåller.

  • Välj bort produkter med doft och färgämnen

  • Välj bort produkter som innehåller tungmetaller och ämnen som är hormonstörande eller som misstänks vara det

  • Välj bort produkter som är producerad utanför europa, av anledningen att produkten kan innehålla ämnen som inte är tillåtet i kosmetikaförordningen, det leder till att ämnen som EU har konstaterat är farligt för kosmetikaanvändning kan förekomma i de produkterna.

Ännu enklare tips för den som gör produkter själv

  • Använd endast livsmedelsgodkända råvaror

  • Använd gärna KRAV-märkta råvaror

  • Förvara inte oljeprodukter i plastburkar

Tags: