Den 3 oktober bjöd Medveten Konsumtion in till ett Science Café på Bio Rio i Stockholm på Hornstull. Där fick föräldrar chansen att ställa frågor och samtala med experter om kemikalier och miljögifter i hemmet.

I panelen satt Ulrika Dahl från Naturskyddsföreningen med Annika Hanberg och Marika Berglund från IMM (Institutet för miljömedicin) och Medveten Konsumtions verksamhetsledare Alexander Clemenson var värd och konferencier.

Intresset var stort och frågorna många. Ca 60 vuxna, främst föräldrar, samlades i lokalen under två timmar, många med sina bebisar och överallt i lokalen stod barnvagnar parkerade. Bland annat fick vi lära oss att produktionen av kemikalier i världen ökat, närmare bestämt att produktionen är 400 gånger så stor idag jämfört med för 80 år sedan. Samtidigt har medvetenheten om kemikaliernas effekter på människors hälsa blivit bättre och bättre, även om man idag räknar med att endast 5% av världens kemikalier är ordentligt undersökta.

Det mesta i hemmet är gjort av kemikalier men alla prylar är långtifrån farliga. Expertpanelen gav några konkreta tips på vad man kan göra för att minska sitt barns exponering för kemikalier och nedan listar vi några av dem:

  • Välj en nappflaska i glas eller rostfritt stål.
  • Undvik att värma upp plast, t.ex. att värma mat i en plastburk i micron.
  • Dammsug och våttorka en gång i veckan. Kemikalier som finns i prylar vi har hemma släpper och samlas i dammet och därför är små barn som kryper omkring på golvet extra utsatta.
  • Köp hellre begagnat än nytt till ditt barn (och familjen). Möbler i textil innehåller t.ex. ofta flamskyddsmedel som kan vara hormonstörande, men det försvinner med åren och därför innehåller äldre möbler rent generellt mindre kemikalier. Var dock försiktig med att köpa begagnade mjuka plastleksaker (t.ex. dockor) eftersom äldre plast kan innehålla mer kemikalier än nytillverkad hårdplast.
  • Tvätta alltid nya kläder, lakan och handdukar innan barnet använder dem.
  • Att komma så nära livsmedlets källa som möjligt är generellt bra, särskilt då man själv kontrollerar hur det hanteras och vad det i slutändan är man serverar både sig själv och barnet.
  • Titta var produkter, tex leksaker är tillverkade och ha i åtanke att färre kemikalier är tillåtna inom EU än exempelvis i Asien.
  • Låt inte barn leka med gammal elektronik som innehåller mycket kemikalier, bland annat flamskyddsmedel.

Sist men inte minst bör man som konsument kräva att få information om de varor man köper. Genom att fråga i butik och direkt till tillverkarna kan man uppmärksamma frågan och visa för företagen att vi konsumenter bryr oss och vill ha giftfria produkter till våra barn.

Vid flera tillfällen triggade den unga delen av publiken igång varandra med olika sorters bebisljud, vilket ledde till många skratt mitt i allvaret.

Mer tips på hur man kan tänka och vara en medveten konsument hittar du här.

Kort och gott. Förgiftar vi våra barn?

Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen: Det är i vårt samhälle idag omöjligt att inte utsätta barnen för farliga kemikalier, men vi kan göra så gott vi kan för att minska exponeringen, och sätta tryck på producenter och politiker att skapa en hållbarare vardag för oss att leva i.

Marika Berglund, IMM:

Vi kan inte mer än utgå från den kunskap vi har och som finns tillgänglig för tillfället. Vi lever i ett kemikaliesamhälle på gott och ont. Alla kemikalier är inte hälsofarliga och alla naturliga ämnen är inte nyttiga. Ett sätt att minska risken kan vara att minska mängden kemikalier och ämnen som barnet kommer i kontakt med genom att välja bort vissa livsmedel, hygienprodukter, kläder, textilier och leksaker som innehåller många och onödiga kemikalier, och att dra ner på tiden som barnet kommer i kontakt med dessa ämnen och produkter.
 

Tags: