Fredagen den 21 maj anordnades temadagen Från planta till plagg – om bomull, textil och nytänkande entreprenörskap. Hela 70 entusiastiska och engagerade deltagare trotsade solen och besökte oss på Brännkyrka Gymnasium. Besökarna som ställde många, bra och viktiga frågor kom från olika gymnasieskolor, folkhögskolor och  textilhögskolor. Deltog gjorde även designers, branschfolk och egna företagare.

Kläder och textilier är något som vi använder i stort sett dagligen. Vad vi kanske inte tänker på så ofta är att framställningen av bomull, som är ett av de vanligaste materialen, kräver enorma mängder av både vatten och kemikalier. Eller att processen från en bomullsplanta till en tröja är mycket komplex eftersom  bomullen ska plockas, rensas, tvättas, spinnas, vävas, färgas och slutligen sys.

En annan problematik inom industrin är komplicerade handelskedjor med mängder av underleverantörer där kränkningar av mänskliga rättigheter är vanligt förekommande. För att försöka påverka utvecklingen i en positiv riktning anordnades temadagen Från planta till plagg.  Temadagen påvisade problematiken, men gav också inspiration i form av nytänkande entreprenörskap som tar hänsyn till både de sociala och de miljömässiga aspekterna av produktionen.

Dagens talare bestod av; Emma Alm från Naturskyddsföreningen, Elisabet Lim från Fairtrade, Lena Scherman journalist och utrikeskorrespondent, Ida Palmgren och Hanna Nyberg från KREATIVET samt Daniel Mensch från Sustainable Fashion Academy.

Dessutom fylldes ljusgården på Brännkyrka Gymnasium  med klädstreck, fotoutställningar och bokbord där flera organisationer var på plats med för att sprida information om sin verksamhet. Bland flera var det representanter från Swedwatch, Världsbutikerna, Rena Kläder, Fairtrade, Röda Korsets Folkhögskola och IM.

Temadagen arrangerades som ett samarbete mellan föreningen Medveten Konsumtion, kursen rättvis handel vid Röda Korsets Folkhögskola  samt Brännkyrka Gymnasium.

Från planta till plagg fick positiv respons i utvärderingarna och vi hoppas den resulterade i en ökad medvetenhet kring problematik men också inspiration till till att göra mer medvetna val.

Tags: