Hur miljövänligt är det att konsumera konserter? Finns det festivaler som inte ser ut som en soptipp? Får artisterna KRAV-märkt kaffe? Tycker besökarna att miljöarbetet är viktigt? Följ med våra reportrar som lovar att finkamma allt från sophanteringen till hållbart mode hos festivalbesökarna på två av helgens festivaler och läs utlåtandet om Pride som gick av stapeln i Stockholm i veckan som gick.

I år har stort mediafokus legat på den stora festivaldöden. Ekoguiden drabbades, om än i liten skala men besvikelsen var stor när våra reportrar ena dagen fick sin pressackreditering till Peace & Love för att dagen efter nås av beskedet att det inte blir nån festival. Peace & Love som dessutom gjort sig kända för att tänka extra på miljöfrågorna. Som tur är får våra reportrar chansen att i år igen rapportera från Göteborgsfestivalen Way Out West. Har det hänt nåt på hållbarhetsfronten sen i fjol? Är maten fortfarande vegetarisk? Våra reportrar Emma Grundström och Lotta Magnander guidar dig i festivalvimlet.

Nytt för Ekoguiden i år är Getaway Rock Festival i Gävle som går av stapeln samtidigt som Way Out West. Hur rock’n’roll är hållbarhet? Eller hur hållbara är rockstjärnorna? Vår man på plats, Zoe Owman, ska försöka ta reda på sanningen bakom rockmyterna.

Både rockrävar och västkustpoppare följer med fördel våra reportrar påFacebook och Twitter under hela helgen med start idag, torsdag

En festival som arrangerades i Stockholm i helgen var Stockholm Pride.Ekoguidens Nathalie Lindahl Mattsson var på plats för att ta reda på hur hållbart festivallivet på Östermalms IP var:

Stockholm Pride 2013

Mellan den 30 juli och den 3 augusti anordnades Stockholm Pride som är Skandinaviens största Pridefestival. Det är en fantastisk festival där människor har möjlighet att öppet uttrycka sin stolthet för sin sexuella läggning samt för familj och vänner att uttrycka sitt stöd för familjemedlemmar och vänners rätt till sin sexualitet. Det är dessutom en chans för människor världen över att komma och fira Pride, vilket är något som många fortfarande inte kan göra i sina egna hemländer.

Trots festivalens fina budskap brast den på många sätt för den medvetna konsumenten. Det ekologiska och Fairtrade-märkta utbudet var svårt att upptäcka. Maten bestod mestadels av konventionellt producerat kött eller fisk. Det fanns få vegetariska alternativ och inget veganskt, om man inte räknar klyftpotatis som en måltid. Ingen av dryckerna var därtill ekologiska eller Fairtrade-märkta. När vi frågar Kikki Högberg, Varumärkes- & Marknadschef för festivalen om detta säger hon att för årets festival så har de valt att tydligare satsa på kvalitet och sett över utbudet av restauranger, bland annat sett till att det bjöds på vegetariska hamburgare. Kaffedrickaren kunde dessutom köpa en återanvändningsbar KeepCup för att slippa engångsmuggen. Detta är små men positiva steg på vägen mot en hållbar festival och till nästa år är det förhoppningsvis större chans för den medvetne konsumenten att komma från festivalen mätt och belåten.

På festivalen fanns även lite försäljning av kläder, smycken, böcker och andra prylar. Tyvärr fanns inga ekologiska eller Fairtrade-märkta alternativ. Årets tygkasse är dock enligt arrangören tillverkad av 100% ekologisk bomull. Detta visste tyvärr inte försäljaren och inga märkningar fanns i påsen för att styrka detta.

Trots att Stockholm Pride tagit små steg i rätt riktning på årets festival så kan den ännu inte ses om ekovänlig. Även om miljö- och hållbarhetsfrågan inte står i centrum för Prides verksamhet så känns det år 2013 rimligt att ställa lite högre krav på ett arrangemang av den här storleken. Till nästa år hoppas vi få se bättre sopsortering, fler vegetariska och ekologiska matvagnar med återvinningsbara tallrikar och bestick och fler samarbetspartners med hållbara och etiska värderingar, inte bara i HBTQ-frågan. Små beslut gör stor skillnad! Vi väntar med spänning på nästa års hållbara Pridefestival!

Text: Jennie Johansson/ Nathalie Lindahl Mattsson
Foto: Emma Grunsdström

Tags: