Råvarorna kaffe, kakao, bananer och bomull benämns ibland som “Fairtrade Four”. Enligt en analys gjord av Fairtrade är det särskilt viktigt att handla just dessa produkter miljö- och rättvisemärkta.
Genom att handla varor Fairtrade ges exempelvis odlarna nödvändig kunskap och de tekniska hjälpmedel som behövs för att tackla klimatkrisen men även minimera de miljömässiga konsekvenserna av odlingen. Ur ett socialt perspektiv innebär en Fairtrade-certifiering att producenter får ett rättvist pris för råvaran och att de får en levnadsinkomst, det vill säga en lön som går att leva på utan att alla pengar går till produktionskostnaderna. Odlare får ett minimipris som ser till att deras inkomst inte sjunker till orimliga nivåer ifall att världsmarknadspriset faller. Fairtrade har även infört baslöner som årligen måste höjas av arbetsgivaren i syfte att uppnå levnadslöner för anställda.
Kaffe
För kaffeprodukter är Rainforest Alliance, KRAV och EU-lövet vanliga certifieringar utöver Fairtrade. En Rainforest Alliance certifiering innebär bland annat att användningen av ekologiska gödselmedel och IPM tekniker används i allt större utsträckning. EU-märkningen fokuserar mer på råvaran i sig och att den ska ha odlats utan bekämpningsmedel. KRAV-märkningen innebär även att den sociala aspekten även är uppfylld.
Bananer
Gällande bananer är det viktigt att handla ekologiska sådana på grund av att det inom den konventionella odlingen används många bekämpningsmedel som har förbjudits i Europa på grund av deras skadliga effekter. Enligt Världsnaturfonden är miljömärkningarna KRAV och EU-ekologiskt att föredra framför Rainforest Alliance. Detta på grund av att den sistnämnda inte förbjuder användningen av kemiska bekämpningsmedel, vilket de två första gör. Det är däremot stor skillnad på ekologiska bananer och rättvisemärkta bananer då de sistnämnda även hjälper till socialt.
Kakao
Fairtrade påpekar att det gällande kakaoprodukter är särskilt viktigt att en Fairtrade-certifiering kombineras med en ekologisk certifiering, eftersom att odlaren då får ett extra prispåslag utöver minimipriset vilket innebär en högre lön. Världsnaturfonden rekommenderar att välja ekologisk kakao som är Krav-märkt eller certifierade med EUs: ekomärke över Rainforest Alliance-certifierad kakao då de förstnämnda inte tillåter användningen av kemiska bekämpningsmedel.
Bomull
Inom bomullsindustrin är en Fairtrade-certifiering inte densamma som en ekologisk certifiering, men de flesta Fairtrade-certifierade bomullsodlarna är även ekologiskt certifierade. Andra vanliga certifieringar för bomull är GOTS, Oeko-Tex och EU-Ecolabel. Alla dessa har olika kriterier men fokuserar främst på att bomullen som har använts i textilen ska vara organisk. GOTS har två olika certifieringar där halten bomull är skillnaden. Oeko-Tex har tre olika märkningar där kvaliteten men även halten bomull skiljer är det som skiljer dem åt. EU-Ecolabel har enbart en märkning där det krävs ett minimum på 95 procent ekologisk bomull eller 60 procent IPM bomull för att ett bomullsplagg ska kunna få certifieringen.
STÖD OSS